Sverigedemokraterna (SD) er offisielt kritiske til alt fusk med skattebetalernes penger. Nå anklages partiledelsen for å ha lurt til seg 1,4 millioner i støtte til et kvinneforbund som ikke eksisterte.

— Faket årsmøtereferat

Høsten 2010 var både givende og krevende for Sverigedemokraterna. Partiet gjorde et godt valg og fikk 20 representanter inn i Riksdagen. Men det hadde kostet, og partikassen var slunken.

Nå ble partiledelsen klar over at det var mulig å øke den alminnelige statsstøtten til partiet ved å søke om ekstrapenger til et SD-internt kvinneforbund. Pengene ville komme under ledelsens kontroll og kunne brukes der de trengtes mest.

Problemet var at SD ikke hadde noe kvinneforbund. Løsningen ble å produsere et referat fra et konstituerende årsmøte - et møte som ikke hadde funnet sted, hevder den tidligere SD-toppen Daniel Assai.

Åkesson signerte

Partileder Jimmie Åkessons samboer Louise Erixson signerte det angivelig falske årsmøtereferatet. Jimmie Åkesson selv signerte søknaden om statlig støtte, viser dokumenter som avisen Aftonbladet publiserer i dag.

Se samtlige dokumenter i saken her

På partiets hjemmeside står det at kvinneforbundet hadde sitt første årsmøte i mai 2011, altså åtte måneder etter datoen på det angivelig fakede årsmøtereferatet - og et halvt år etter at Åkesson signerte søknaden som ga drøyt 1,4 millioner i statlig støtte.

Ifølge regelverket gis det ikke støtte til et forbund som er på planleggingsstadiet - forbundet må allerede være etablert med årsmøte og vedtekter.

Foreløpig har Åkesson avslått å kommentere påstandene. - Jeg kan ikke svare på dette nå, sier han til Aftonbladet.