Les også:

Lørdag gikk startskuddet for den første ulvejakten på 45 år i Sverige.

12.000 ville delta

Over 12.000 jegere har meldt seg for å delta i jakten, som foregår i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Gävleborgs og Örebro. Totalt kan 27 ulver skytes innen jaktperioden er over den 15. februar.

Det drøyde bare noen timer fra jakten ble innledet til de første ulvene var skutt. Allerede etter at den første jaktdagen var endt, hadde 22 ulver glefset for siste gang.

Jakten har vakt blandede følselser i nabolandet. Søndag kom meldingen om at jegere i Dalarna har skutt flere ulver enn det som var tillatt. Årsaken er for dårlig kommunikasjonssystem, skriver Aftonbladet.se.

Saken fortsetter under annonsen.

Må avlives

Før den historiske ulvejakten startet, ble det bestemt at jegere i Dalarna skulle felle ni ulver. Denne kvoten ble nådd allerede i de første timene etter at startskuddet gikk. Og innen jakten ble stanset, hadde ytterligere fire dyr blitt skutt på. Fylkesmyndighetene i Dalarna har i dag sporet opp ulvene, og det viser seg at en av dem er så hardt skadet at den må avlives.

— Vi har funnet blod i ulvesporene, og har sendt ut et jaktlag som skal avlive den. Det betyr av det er blitt skutt en ulv for mye. De tre andre ulvene som ble skutt på, ble ikke truffet, sier Stig-Åke Svensson, som er miljøverndirektør i Dalarna, til Aftonbladet.se.

Han etterlyser nå et bedre kommunikasjonssystem for jegerne.

— Jaktlagene kontakter våre telefonsvarere bare en gang i timen. Det kan hende mye innen lagene får vite at jakten er avbrutt, sier Svensson.

SMS til jaktlederne

Også i Varmland fylte jegerne opp kvoten på ni ulver allerede på jaktens første dag lørdag. Men der hadde jaktlagene et SMS-system der jaktlederne sendte melding til hverandre så fort jakten ble avsluttet. Det kan forklare at det ikke ble felt for mange dyr her.

Søndag fortsatte ulvejakten i de fylkene hvor det fremdeles er ulver igjen som det er lov å felle.

Ved halv tre-tiden søndag ble en ulv skutt i henholdsviks Gävleborg og Västra Götaland. Dermed har totalt 25 ulver blitt felt.

Selv om den tillatte kvoten for hele Sverige er på total 27 dyr, vil imidlertid antallet ulver som blir felt bli 28. Dette fordi kvoten ikke blir redusert i et fylke hvis den blir oversteget i et annet. På landsbasis kan dermed ennå tre ulver skytes før årets kvote er fylt.

Anmelder den svenske staten til EU

Det svenske naturvernforbundet raser mot ulvejakten, og anmelder nå den svenske staten til EU-kommisjonen.

— Som ventet gikk det over styr. Til tross for at man kan ha skutt for mange dyr i noen av lenene, fortsetter jakten i andre, sier naturvernforbundets leder Mikael Karlsson til DN.se .

- Det er bare lov å skyte 27 dyr, men man slipper ut 12.000 jegere med blod på tann, som alle vil ha et ulveskinn på veggen. Det er en heksejakt på ulv, tordner Karlsson.

Han mener de svenske politikerne har gitt etter for små særinteresser. Om anmeldelsen til EU sier han:

— Forhåpentligvis får vi en fellende som. Vi har fryktet dette - jeg skjemmes. Det er tragisk, og det truer ulvestammen. Og det er pinlig for det svensk naturvern, hvor vi har vært ledende siden 60-tallet, sier Karlsson.

— Men dessverre vil ikke en eventuell fellende dom redde de dyrene som har blitt skutt i dag.

Også Svenske Rovdyrsforeningen er urolig over ulvejakten.

— Det er en risiko for at det blir skutt betydelig flere enn kvoten. Det er veldig mange registrerte jegere, uttalte foreningens leder Krister Persson lørdag.

Strid om antall ulver

Hensikten med ulvejakten er å begrense ulvestammen til høyst 210 individer, et nivå den svenske riksdagen mener er bærekraftig. Dersom det blir flere ulver enn dette i Sverige, er det stor risiko for innavl, mener myndighetene.

Men det er strid om hvor mange ulver det faktisk er i Sverige. Ifølge Rovdyrforeningen finnes det ikke flere enn mellom 185 og 219 ulver, og de påpeker at årets valpekull også vil dø om foreldrene skytes.