En rekke utenlandske journalister hadde i dag møtt i lokalene til den regimekritiske russiske avisen Novaja Gazeta, etter at den var utropt til en av favorittene til Nobels fredspris.

— Rettferdig og riktig

Men selv om tredagersavisen, som kommer ut mandager, onsdager og fredager, ikke fikk prisen, var det ingen sure miner å spore.

— Jeg mener at valget til Nobelkomiteen var rettferdig og riktig, sier assisterende sjefredaktør Vitalij Jarosjevskij til Aftenposten.

Stadig mindre russisk pressefrihet

Novaja Gazeta, som er en del av den stadig mer marginaliserte uavhengige pressen i Russland, hadde på forhånd både ventet og støttet at prisen skulle gå til Malala.

— Så for oss også er dette en ære siden vår prognose slo til, sier redaktøren.

Saken fortsetter under annonsen.

- Men synes du at Novaja Gazeta også fortjener prisen?

— Fortjener, fortjener. I dette tilfellet snakker jeg på vegne av meg selv. Jeg har arbeidet her i 11 år, og ser hvordan mine kollegaer jobber. Selvfølgelig, teamet fortjener prisen kollektivt, uten tvil, sier Jarosjevskij

- Er du skuffet over at dere ikke fikk prisen?

— Ja visst, er jeg skuffet over at vi ikke er først. Men det er klart, generelt sett, at det er en forståelig skuffelse. Men, uansett så er faktum at denne oppmerksomheten rettet mot oss fra verdenspressen og Nobelkomiteen allerede er en seier, sier Jarosjevskij-

Skrev om døde russiske soldater i Ukraina

Novaja Gazeta har et opplag på rundt 240 000 aviser, har 130 ansatte, hvor 70 er journalister. Den er også en av få aviser i Russland som har skrevet om russiske soldater på oppdrag i Ukraina har kommet hjem i kister.

Sterk pressesensur

På to årlige rangeringer over pressefrihet i verden kommer Russland ut som de 20-30 verste landene i hele verden. Aller verst er rangeringen til Freedom House (tabellen starter på side 20) for 2013, hvor Russland kommer på delt 176. plass med Sudan og Etiopia. Bare 19 land ligger bak dem, med Nord-Korea helt på bunn på 197. plass.

På den tilsvarende rangeringen til Reporters Without Borders, som inkluderer 180 land, kommer Russland på 148. plass.

Les også:

Twitter: @StDyrnes