Les også:

Stykket hadde da stått på programmet noen uker i rue Jean-Pierre Timbaud, gaten der vi traff Samira Hayat. En gate der gitteret går ned foran butikkene når det er bønn i moskeen, der kvinner kan velge mellom brune og svarte slørgevanter, og der bokforretningene tilbyr kurs på arabisk, muslimske bønnebøker og råd om hvordan bli en god muslim.

Midt i gaten ligger Metallarbeidernes hus, en kommunistisk bastion. Der spilte stykket «I min alder gjemmer jeg meg ennå for å røyke», skrevet og satt i scene av Rayhana. Der åtte kvinner møttes – halvt påkledte – i et tyrkisk bad for å hygge seg og prate. Kanskje litt støtende for muslimer, vedgikk husets direktør, Philippe Mourrat.

–Vi skal ta deg.

Rayhana (45) ble advart flere ganger. Av noen som til forveksling ligner de som lusker rundt på Grønland, eller i andre land, som dårlige vestlige kopier av et iransk, indisk, afghansk eller pakistansk moralpoliti.

–Bare vent, vi skal ta deg, hvisket de til Rayhana etter forestillingen, når det var for mørkt til at hun kunne se hvem det var. Hun kjente likevel igjen to, som kalte henne hore og uren. Hun anmeldte forholdet, men fikk ikke politibeskyttelse. Rayhana var ikke redd i Paris, med full ytringsfrihet.

Stykket hadde dessuten et politisk innhold. Det tok opp Algerie i slutten av 1990-årene, da landet ble rammet av sivil borgerkrig og blodige terrorangrep, men også fattigdom og korrupsjon.

  1. januar var Rayhana som vanlig på vei til forestillingen, da en mann begynte med å skjelle henne ut før han helte bensin over henne og kastet en sigarett mot ansiktet hennes. Det tok heldigvis ikke ordentlig fyr.

Applaus.

Angrepet vakte kraftige reaksjoner i Frankrike. Der er man vant til at det brennes biler hver natt, og Rayhana er heller ikke den første kvinnen som blir påtent. I 2003 døde 17 år gamle Sohanne, og i november 2009 tente en mann på sin kone.

Da politiet skulle rekonstruere Sohannes død ble drapsmannen møtt med oppmuntrende tilrop og applaus fra alle bygningene rundt. Minnesmerket over henne er blitt ødelagt av vandaler fire ganger.