Les også:

Les også:

— Generelt kan man si at tilståelser avgitt under press kan man ikke stole på. Mennesker kan tilstå hva som helst hvis det brukes harde metoder, enten det er snakk om fysisk eller psykisk tortur eller en kombinasjon, sier psykiater Sverre Varvin, som selv har behandlet mange torturofre.

Guantanamo

Varvin understreker at han uttaler seg generelt og ikke kan si noe spesielt om hvorvidt Khalid Shaikh Mohammed har vært utsatt for tortur, hverken på basen i Guantánamo eller de tre årene han satt i etterretningsorganisasjonen CIAs hemmelige fengsler. Men erfaringen man har med mennesker som har vært holdt lenge i forvaring og stadig er blitt avhørt, viser at selv behandling som ikke er definert som tortur eller mishandling, kan ha samme virkning.- Det kan være snakk om mangel på søvn, for eksempel ved at lyset står konstant på. Det kan være isolasjon. Kroppen reagerer, stoffskiftet synker. Man har eksempler på at offeret gir etter og identifiserer seg med anklagene, selv om det ikke er sant, sier Varvin.

Ugyldig.

Det kan være flere virkninger av harde og lange forhør. I bevisst tilstand vil en fange kunne uttale seg strategisk, fordi han har sterk mistillit til avhører. Men hvis han ikke er bevisst eller er forvirret på grunn av for eksempel søvnmangel eller fysisk og psykisk mishandling, kan han si hva som helst, for å slippe mer påkjenning, sier Varvin.Psykolog Nora Sveaass, som sitter i FNs torturkomité, understreker at en FN konvensjon forbyr all bruk av tortur og såkalt harde avhørsmetoder. Alle opplysninger som er fremkommet på denne måten, er ugyldige - med unntak av den torturertes forklaring om hvordan torturen er blitt gjennomført. - I fjor ba torturkomiteen USA om å stenge Guantánamo og de øvrige hemmelige fangestedene. Det fikk vi klar beskjed om at vi ikke hadde noe med, sier Sveaass.Opplysningene om at forholdene på Guantánamo kan nærme seg tortur, er blitt klarere, mener Sveaass.

- Kan tilstå kidnapping av Elvis

Khalid Sheikh Mohammad skal selv ha hevdet at han er blitt torturert under CIA-avhør.- Vi vet ikke hva han han har gjennomgått de siste årene, men hvis han er utsatt for hard avhørsteknikk, kan han være en knust mann. På dette stadium kan han være klar til å tilstå at han har kidnappet Elvis Presley, sier Tom Parker - en tidligere offiser i de britiske antiterrorstyrkene til Voice of America.

- Overdriver

Anonyme amerikanske tjenestemenn uttaler også til nyhetsbyrået Associated Press at de mistenker Khalid Sheikh Mohammed for å overdrive sin egen betydning.- Dette er hans ord. Troverdigheten av dem vil bli undersøkt hvis han blir stilt for retten, sier Pentagons talsmann Bryan Whitman.