Flyet med utviklingsministeren og hans delegasjon måtte onsdag nødlande i Malapal i Sudan. Flyet var på vei fra Khartoum i nord til Juba i sør da det måtte lande.

— Det var en helt kontrollert og udramatisk nødlanding. Men det var store sprekker i frontvinduet i cocpiten, så det var bra at flyselskapet tar sikkerheten så alvorlig at de gikk ned og ikke prøvde å ta seg videre, sier Solheim til Aftenposten.no.

Stadig større

Han sier pilotene har fortalt at sprekkene oppsto under turen og ble stadig større. Det var ingen påviselig årsak til at sprekkene oppsto, som for eksempel at flyet kolliderte med en fugl.

Solheim sier han har flydd med flyselskapet før, og at det virker som et seriøst selskap, som er godkjent av ambassaden.

Solheim skulle torsdag morgen møte den sørsudanske presidenten Salva Kiir i Juba, men møtet blir nå utsatt.

Saken fortsetter under annonsen.

— De ringte akkurat fra konsulatet og sa at presidenten har sagt at han vil møte oss på en halvtimes varsel når vi kommer fram, så det går sikkert bra, sier Solheim.

- Ikke verdens navle

Det kenyanske flyselskapet jobber med å skaffe et nytt fly som kan hente delegasjonen på mellom ti og tolv nordmenn torsdag morgen.

- Malapal er ikke akkurat verdens navle, men vi håper å komme oss videre i morgen tidlig, sier Solheim.

Den norske delegasjonen var alene om bord i leieflyet.

Fikk hotell

Delegasjonen har fått god hjelp av den lokale guvernøren, som kom ut og møtte dem på flyplassen. De er nå innkvartert på et hotell ved Nilens bredd, og slipper dermed å sove i flyet, som Solheim først nevnte som et alternativ.

Det er også noen FN-bygninger i byen, og FNs helikoptere bruker flyplassen delegasjonen måtte nødlande på.

— Har du opplevd noe liknende tidligere?

— Ikke akkurat som dette. Men vi var i sandstorm her i Sudan for noen år siden. Jeg opplevde det som mye mer dramatisk enn dette, sier Solheim.