Sør-Korea annonserte i dag at de i morgen — torsdag - skal avholde tidenes største landbaserte militærøvelse i fredstid. De har også varslet en treadagers øvelse til sjøs, som starter allerede i dag.

Skyter med skarpt

Landøvelsen inkluderer artilleri, jagerfly og det største antallet militært personell noen gang i fredstid, ifølge Reuters. Ifølge AP, som melder det er en den største felles øvelsen mellom hæren og luftforsvaret på vinterstid, skal totalt 800 tropper delta i øvelsen.

– Omfanget av mekanisert utstyr i bruk er enormt. Mens vi normalt ville tatt i bruk seks K-9 mekanisert artilleri, vil vi nå ha 36. Vi vil ha F-15 fly som fyrer av. Vi vil ha helikoptre. Du kan si at mesteparten av det mekaniske utstyret vil skyte med skarpt, sier brigadegeneral Ju Eun-shik, som leder hærens 1. armerte brigade, i en kunngjøring, ifølge Reuters.

Den landbaserte delen av øvelsen skal finne sted i Pocheon-regionen, mindre enn 50 kilometer nord for sentrum av hovedstaden Seoul. Mens startskuddet til lands går først i morgen, skal den tre dager lange sjøbaserte delen starte allerede på onsdag, ifølge en medietalsperson ved forsvarsdepartementet.

Han ville ifølge Reuters ikke røpe noen detaljer, men nyhetsbyrået Yonhap melder at den skal finne sted 100 kilometer sør for den maritime grensen og skal involvere minst seks marinefartøy.

Saken fortsetter under annonsen.

Verste angrep siden borgerkrigen

Øvelsene kommer bare et par dager etter at Sør-Korea på mandag gjennomførte en skarp artilleriøvelse på øya Yeonpyeong, den samme øya som Nord-Korea skjøt over 100 granater mot i slutten av november.

Fire sørkoreanere mistet livet i det som var det verste angrepet på Sør-Korea siden borgerkrigen endte i 1953. Den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak har fått mye kritikk på hjemmebane for landets respons, som kritikerne mener var for lite kraftfull.

Truet med å angripe

Nord-Korea har foreløpig ikke kommentert de nye militærøvelsene sør for landets grense, men de kommer garantert til å øke spenningsnivået. I forbindelse med mandagens øvelse truet Nord-Korea med å angripe naboen i sør dersom den ble gjennomført, noe som utløste frykt for full krig mellom de to landene.

Derfor har Sør-Korea i flere dager vært i beredskap i forhold til et mulig angrep fra nord.

- Vi vil straffe fienden på hardest mulig vis dersom den provoserer oss igjen som angrepet på Yeonpyeong, sier general Ju Eun-sik.

Tidligere denne uken tilbød Nord-Korea seg å slippe inn FN-inspektører som er bekymret over landets atomprogram. Det førte til spekulasjoner om en gjenopptagelse av samtalene om å avvæpning og generell lettelse verden over om at krisen mellom landene var over for denne gang.