I Thorbjørn Egners klassiker Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen fastslår Bamsefar at «gjort er gjort, og spist er spist.»

Sri Lankas fiskereiminister Rajitha Senaratne ønsker nå å bruke det samme prinsippet for å gjenoppreise landet sitt etter 30 år med blodig borgerkrig mellom regjeringsstyrkene og opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene.

— Jo mer du ripper opp i detaljene om hvem som drepte hvem, jo mer utsetter du prosessen for å komme seg videre. Vi må legge fortiden bak oss. Vi må lære av feilene og bevege oss fremover, sier han til Aftenposten.

Han avviser påstandene om at regjeringsstyrkene begikk krigsforbrytelser.

— Srilankiske sikkerhetsstyrker, en legitim og disiplinert enhet, vil ikke og har ikke deltatt i krigsforbrytelser. Men det kan ha vært enkelte tilfeller av utskeielser, noe som kan forventes i en 30-årig krig der en terroristorganisasjon utførte grusomme voldshandlinger uten å ta hensyn til sivilbefolkningens velferd eller til lov og rett, sier han.

Saken fortsetter under annonsen.

Senaratne legger til at ingen slike handlinger skjedde i de siste dagene av borgerkrigen, men at "sikkerhetsstyrkene, i de siste dagene av den humanitære operasjonen, snarere reddet folk som ble holdt som menneskelige skjold av LTTE."

Krigsforbrytelser

Sri Lankas president, Mahinda Rajapakse, fikk i helgen overlevert en rapport fra landets sannhetskommisjon, som ble opprettet etter LTTEs fall i mai 2009. Regjeringen håper at rapporten vil overbevise det internasjonale samfunnet om at de tar ansvar for de ugjerninger regjeringshæren begikk under borgerkrigen.

Norge har vært blant landene som krever at Sri Lankas myndigheter tar ansvar for regjeringens overgrep. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har flere ganger sagt at en internasjonal gransking kan være et alternativ dersom Colombo-regjeringens rapport ikke holder mål.

Opp mot 40.000 sivile liv kan ha gått tapt i løpet av de siste månedene av borgerkrigen, ifølge en FN-rapport tidligere i år. Rapporten anklager både regjeringen og LTTE for alvorlige krigsforbrytelser.

Vil ha norsk drahjelp

Foreløpig er innholdet i rapporten hemmelig, men lekkasjer som er gjengitt i srilankiske medier indikerer at rundt 100 soldater vil bli holdt ansvarlige for krigsforbrytelser begått av regjeringshæren.

Fiskeriminister Senaratne, som nylig besøkte Oslo, mener at det gjenstår mye hardt arbeid for å lege sårene fra borgerkrigen.

– Vi må finne en politisk løsning som alle parter kan akseptere. Vi må også sørge for å gjenoppbygge områdene som ble ødelagt av krigen. Opprøret begynte fordi mange tamiler nord og øst i landet mente at de ble dårligere behandlet enn singaleserne. Vi må unngå at de føler det slik igjen, sier Senaratne.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å få fart få fiskerinæringen. Før opprøret, kom 43 prosent av landets fisk fra norddelen av øya. I 2009 var andelen nede i ni prosent. Målet mitt er 50 prosent innen 2013. For å få til det, bygger vi havner, gir billige lån og subsidierer utstyr. Vi håper på norsk drahjelp i prosessen videre, sier statsråden.

Håper på tamilsk president

Han avviser anklager fra norske tamiler om at utviklingen i de tamilske områdene hovedsakelig vil gagne singalesiske forretningsmenn.

– Nei, vi må skape bærekraftig utvikling. Vi ønsker ikke å gjøre noe som kan gi grobunn for nye konflikter. Vi håper også at tamiler i utlandet vil være med på prosessen ved å komme til Sri Lanka og investere, sier han.

Målet, ifølge Senaratne, er et land der både singalesere, tamiler og muslimer kan leve i fred med hverandre.

– Og det er ingenting i veien for at vi en dag kan få en tamilsk president, sier han.

Utviklingsminister Erik Solheim er positiv til Senaratnes forsoningslinje, men mener at det er umulig å legge et lokk over krigsforbryteranklagene.

– Det er veldig mange som lurer på hva som skjedde med deres nærmeste i den siste fasen av krigen. Disse menneskene fortjener å få et svar, sier han.

En tidligere versjon av denne artikkelen inneholdt et galt oversatt sitat fra fiskeriministeren. Dette sitatet er nå rettet opp.