Båtene i konvoien er lastet med blant annet medisiner, byggevarer og sement. Det er ventet at konvoien anløper Gazastripen fredag eller lørdag, hvis ikke Israel gjør alvor av truslene om å stanse skipene og arrestere aktivistene om bord.

– Båtene som nå er på vei til Gaza, er et kraftfullt uttrykk for den frustrasjonen det internasjonale samfunn føler over mangelen på fremgang i gjenoppbyggingen av Gaza. Initiativet bidrar til å holde oppe fokus på behovet for en politisk løsning på det stengningsregimet Gaza er underlagt, sier Jonas Gahr Støre.

Aktivister risikerer konfrontasjon

Ledelsen for den planlagte hjelpekonvoien på åtte skip som frakter varer til Gazastripen, nekter å bøye seg for israelske krav om at de innstiller reisen.

– Vi planlegger å dra. Dette kommer ikke til å stoppe oss. Båtene er allerede underveis, sier talskvinne Greta Berlin til nyhetsbyrået Reuters.

Hun er talskvinne for gruppen Free Gaza Movement, som står bak konvoien og kommenterer situasjonen etter at Israel torsdag offisielt gjorde det klart at de vil stoppe konvoien med makt.

Saken fortsetter under annonsen.

Deltar i aksjonen: Rødt-politiker Erling Folkvord. FOTO: SCANPIX
Braata, Espen

Folkvord med

Norske aktivister som deltar i aksjonen, sier det samme.

– Vi har ikke til hensikt å la oss stoppe av den israelske marinen, sier Rødt-politiker Erling Folkvord til NTB på telefon .

Han skal være med på ett av skipene. Folkvord opplyser at aktivistene har drøftet forskjellige alternativer og måter å komme seg forbi hindringene den israelske marinen vil opprette, og at målet fortsatt er å komme inn til Gazastripen.

Han understreker samtidig at alle aktivister har forpliktet seg personlig til ikke å bruke makt, og at aksjonen som helhet er ikkevoldelig.

– Billig framstøt

Kommandosoldater fra Israels marine har hatt øvelser i hvordan de skal stoppe og undersøke skipene. Aktivistene risikerer å bli arrestert, og lasten blir trolig beslaglagt.

– Vi arbeider fram til siste øyeblikk for å overbevise kapteinene og andre på disse skipene om at de ikke må gå inn i denne unødige og ødeleggende eskapaden, sier ekspedisjonssjef Yossi Gal i Israels utenriksdepartement til Reuters.

Israels regjeringstalsmann Mark Regev anklager aktivistene for å gjennomføre et propagandastunt.

– Hvis de virkelig var interessert i velferden til folk på Gazastripen, hadde de godtatt tilbudet fra Egypt eller Israel om å sende bistanden inn, sier Regev.

– I stedet velger de et billig, politisk framstøt.

– Sivile betaler prisen

Gazastripen har vært under blokade siden sommeren 2007 da Hamas nedkjempet og kastet ut rivalene i Fatah. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at konvoien er et uttrykk for den internasjonale frustrasjonen over den mangelfulle gjenoppbyggingen av Gazastripen etter den tre uker lange krigen for halvannet år siden.

Kritisk til avstengningen: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. FOTO: SCANPIX
Hoen, Espen Sjølingstad

– Jeg har ved gjentatte anledninger gjort det klart overfor israelske myndigheter at stengningsregimet kun bidrar til å undergrave de palestinske selvstyremyndighetene og styrke Hamas-regimet på Gaza. Det er Gazas sivilbefolkning som til syvende og sist må betale prisen for denne politikken, sier Støre.

Fengslet og utvist

Talsmann for Israels utenriksdepartement Yigal Palmor sier ifølge nyhetsbyrået DPA at båtene vil bli tauet til havnebyen Ashdod nord for Gazastripen. Der vil aktivistene bli overlevert Israels grensepoliti, som er forberedt på å motta flere hundre av dem.

Aktivistene får valget mellom å anke utvisningsordren de får, eller straks å bli sendt ut av Israel med fly. Skipslastene vil ifølge militære talsmenn bli sendt til Gazastripen. Skipene har med seg 10.000 tonn hjelpeforsyninger av forskjellig slag, fra sement til rensemidler for drikkevann.

Avviser krise

Israelske talsmenn avviser at det er noen humanitær krise på Gazastripen. Det israelske forsvaret IDF framholdt i begynnelsen av mai at flere tusen tonn hjelpeforsyninger passerer inn på Gazastripen fra Israel ukentlig.

– Jeg har ingen tillit til at Israel vil frakte inn varer til Hamas’ myndigheter i Gaza, sier Folkvord.

Espen Goffen, som leder den norske delen av aksjonen, sier det er bedre å henvise til rapportene fra FN og humanitære hjelpeorganisasjoner enn å argumentere mot de israelske påstandene om situasjonen på Gazastripen.