Klokken 15.30 i ettermiddag norsk tid landet utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans delegasjon på den internasjonale flyplassen i Kabul.

Ni måneder etter at han forrige gang var i Afghanistan er han kommet tilbake for å fullføre besøket han i januar måtte avbryte på grunn av

.

Les også:

— Helt personlig så er dette en spesiell tur, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til journalister på flyet. - Det er reisen tilbake til den mest dramatiske episoden i mitt liv. Jeg har sett frem til denne turen, og det er noe jeg lenge har tenkt at jeg måtte gjøre. Støre sa også at det gjorde inntrykk på ham å se igjen mange av de pressefolkene han reiste sammen med sist i en slik ramme. - Jeg er tilbake i Afghanistan for å gjennomføre et program som måtte avbrytes under tragiske omstendigheter sist jeg var her.

Saken fortsetter under annonsen.

Serena Hotel

En gruppe terrorister angrep hotellet bare noen timer etter at Støre og hans følge hadde ankommet Afghanistan den 14. januar.

. Den norske diplomaten Bjørn Svenungsen ble hardt skadet, men kom seg etter skadene og er nå tilbake i full jobb i Utenriksdepartementet.

Jonas Gahr Støre skal blant annet møte den afghanske presidenten Hamid Karzai, utenriksministeren og flere andre sentrale afghanske politikere. Støre skal også møte norske soldater som er stasjonert i Afghanistan og representanter for sivile norske organisasjoner som driver hjelpearbeid i landet.

Hemmelig planlegging.

STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX

Det var Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre Aas, som tok imot Støre på flyplassen i Kabul. Han ble videre med til den militære delen av flyplassen hvor de norske styrkene holder til. Der skulle han få en briefing om situasjonen i byen og landet før programmet på kvelden startet. Av hensyn til sikkerheten er besøket til Afghanistan blitt planlagt i hemmelighet. De norske mediene som er blitt invitert med på turen, har i forståelse med Utenriksdepartementet ikke gjort besøket offentlig kjent, til tross for at de har kjent til det i noe tid.

Utenriksminister Støre har gjort det klart at dersom besøket ble kjent på forhånd, så kunne hele reisen bli avlyst.

Kontrasten er stor i forhold til hvordan det var forrige gang Støre var på besøk i Afghanistan. Da la departementet ut detaljer om programmet på forhånd, inkludert opplysninger om hvor ministeren skulle overnatte.

Det var noe av det første departementet erkjente var lite heldig etter angrepet på Serena Hotel. Denne gangen får også de norske pressefolkene som skal følge Støre under besøket den samme sikkerhetsorienteringen som de andre i delegasjonen.

Mens pressefolkene sist gang ble transportert fra flyplassen i en buss som såvidt holdt følge med resten av kortesjen på vei til Serena Hotel, vil de denne gangen også få plass i pansrede kjøretøy.

Utenriksdepartementet opplyser at det er lærdommen fra angrepet på Serena Hotel som er bakgrunnen for de skjerpede sikkerhetstiltakene.

Les mer om angrepet Støre ble utsatt for i januar: