Anna Hazares andre sultestreik mot korrupsjon skulle ha startet i en park i den indiske hovedstaden i går. Isteden startet sultestreiken i et fengsel, etter at den populære protestlederen ble pågrepet i en «forebyggende arrestasjon» i går morges.

Da nyheten om arrestasjonen av Hazare og rundt 1300 av hans støttespillere ble kjent, forlot titusenvis av indere over hele landet sine arbeidsplasser og strømmet ut på gatene i protest.

De veivet indiske flagg, og flere var kledd i hvitt og hadde hvite hatter på hodet for å vise sin sympati med Hazare, som har lovet å sulte til døden eller til myndighetene gir etter for hans krav om en sterkere ombudsmann mot korrupsjon.

«Den andre frihetskampen»

Antikorrupsjonsaktivisten Hazare går selv kledd i hvit kjortel og hvit hatt, et antrekk som minner om frihetskjemperen Mahatma Gandhi – som også ofte sultestreiket for å fremme sine krav. Anna Hazare (74) sier han er inspirert av frihetskjemperen, og har av noen blitt kalt en «ny Gandhi».

Protestlederen kaller dessuten kampen mot korrupsjonen i India «den andre frihetskampen».

Saken fortsetter under annonsen.

Til sine tilhengere sendte han en melding på videonettstedet YouTube i går morges.

– Den andre frihetskampen har startet. Dette er en kamp for forandring. Hvis det ikke blir noen forandring, vil det ikke være noen frihet, ikke noe ordentlig demokrati, ikke noen virkelig republikk, ikke noe virkelig folkestyre, sa Hazare.

Korrupsjon på alle nivåer er et stort problem i India, et land som i fjor ble rangert som 87 av 178 land i Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks. Ifølge flere undersøkelser har majoriteten av indere blitt bedt om å betale bestikkelser, og det siste året er en rekke digre korrupsjonsskandaler blitt avdekket, deriblant telekom-skandalen der Telenors indiske partner Unitech er innblandet.

Ombudsmann

Hazare sultestreiket i april for etableringen av en sterk ombudsmann mot korrupsjon, den såkalte Jan lokpal. Han ble da hyllet som en folkehelt og fikk støtte av korrupsjonsleie indere over hele landet, som enten sultestreiket sammen med ham, droppet lunsjen i sympati, eller demonstrerte i gatene. Til slutt lovet myndighetene å gi etter for kravet.

I lovforslaget som er blitt fremmet, får imidlertid ikke ombudsmannen like stor makt som Hazare og hans støttespillere krever.

Blant annet får ikke denne myndighet til å granske statsministeren og toppdommere for korrupsjon. Dermed varslet Hazare at en ny sultestreik skulle starte i går.

Myndighetene mente imidlertid at aktivisten nektet å overholde reglene de hadde satt for protesten – som blant annet inkluderer begrensning på hvor lenge sultestreiken kan vare – og dermed arresterte de Hazare få timer før han sluttet å spise.