De nynazistisk gruppene i Sverige spredte i 2014 propaganda og demonstrerte i gjennomsnitt syv-åtte ganger om dagen, skriver stiftelsen Expo i sin årsrapport.

Expo, som arbeider mot rasisme, har notert en økning i nynazistisk aktivitet fra 2013.

– Det er enormt mange flere aktiviteter. Bare på et par-tre års tid er det nesten en fordobling. I fjor hadde nazistene rekordmange aktiviteter, sier Anna-Sofia Quensel i Expo til Sveriges Radio.

Øver med kniv

Svenskarnas parti marsjerer i Jönköping 1. mai i fjor.
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

I I første rekke dreier det seg om spredning av nynazistisk og rasistisk propaganda i form av flyveblader, samt oppklistring av annet materiell og plakater, som oftest om natten. Mer alvorlig er økningen i kampforberedende aktiviteter.

Expo har registrert en drøy tredobling av fysisk trening og ulike former for kampsport i de nynazistiske gruppene, fra 25 registrerte treninger i 2013 til 89 treninger i 2014.

Saken fortsetter under annonsen.

Anna-Sofia Quensel i Expo stiller spørsmål ved hva som er målet for kamptreningen, der nynazistene blant annet øver på knivbruk.

Valgår

Det er totalt sett blitt færre nynazistiske grupper i Sverige, likevel er det en økning i nynazistisk aktivitet. Fjorårets oppsving skyldes i stor grad en utstrakt valgkampanje fra Svenskarnas parti, viser årsrapporten.

Partiet er et klart rasistisk parti, med nazistiske røtter. Deres viktigste politiske sak er å stanse innvandringen til Sverige. De stilte til valg i 34 kommuner i fjor høst, men vant ikke et eneste mandat.

Derimot ble det innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD), Sveriges tredje største parti, i fjorårets valg.

På Galdhøpiggen

I juli i fjor tok svenske og norske nynazister meg seg et naziflagg, og besteg Galdhøpiggen. Det var medlemmer fra Den nordiske motstandsbevegelsen som sto for markeringen.

Medlemmene i Motstandsbevegelsen er blant de mest ytterliggående og voldelige nynazistene i Norden.

Ifølge årsrapporten fra Expo har det også vært en økning i Motstandsbevegelsens aktiviteter siste året, blant annet gjennom det nordiske ungdomssamarbeidet.

Opplysningene i årsrapporten baserer seg på organisasjonenes egenrapportering på deres hjemmesider og i sosiale medier. Det innebærer en risiko for både under— og overrapportering, skriver Expo.