Ben Barnes, tidligere viseguvernør i Texas, har lenge holdt tett med hvordan han i 1968 hjalp Bush inn i Air National Guard, som er det amerikanske flyvåpenets reservestyrker. Nå tar Barnes bladet fra munnen i et intervju med nyhetsprogrammet «60 Minutes» som om kort tid går på lufta i USA.

Presidenten og hans folk har store problemer med å forklare Bush' militære rulleblad fra tidlig på 1970-tallet. Bush sluttet brått å fly som jagerpilot i nasjonalgarden, flyttet til delstaten Alabama, uteble fra legesjekk, ble satt på bakken, og skulket ifølge flere kilder i månedsvis unna helgeøvelser.

Slapp unna Vietnam

Folkene bak innslaget i «60 Minutes» vil ikke kommentere nettstedet salon.coms angivelige lekkasjer fra intervjuet med Barnes, der han åpent forteller om hvordan han hjalp Bush inn i nasjonalgarden, og dermed nesten automatisk sikret ham fritak for tjeneste i Vietnam. Men hvis nettstedets opplysninger er riktige, har presidenten grunn til å se fram til programmet med uro.

Barnes skapte store overskrifter i USA i forrige uke, da en videosnutt der han sa at han «skammet seg veldig» over å ha fått Bush inn i reservestyrkene, dukket opp på internett. Han tilføyde at skamfølelsen slo ham da han nylig besøkte minnesmerket over USAs falne i Vietnam i hovedstaden Washington D. C.

Der leste han navnene på tusener av unge menn som ikke hadde slike mektige venner og forbindelser som Bush-familien. Denne opplevelsen fylte ham med anger, sa Barnes, som ifølge salon.com tilføyer «at det ble trukket i tråder på vegne av Bush, og at han selv var med og trakk i trådene».

«Hjalp de rike»

Han gikk enda lenger, da han i mai i år talte til Kerry-tilhengere i Austin i Texas. — Jeg fikk en ung mann ved navn George W. Bush inn i reservestyrkene. Jeg fikk mange andre inn i reservestyrkene også. Jeg trodde det var slikt man skal gjøre når man har makt. Man skal hjelpe en masse rikfolk, fortalte Ben Barnes den gang.

— Barnes er en nøkkelperson i denne valgkampen, fordi han har førstehånds kjennskap til det som skjedde i 1968. Barnes var øyenvitne, sier Paul Alexander, som har laget en ny dokumentarfilm om John Kerrys Vietnam-tjeneste under tittelen «Våpenbrødre».

Presidentens folk har lenge forsøkt å stemple Ben Barnes som Bush-fiendtlig. Barnes påpeker på sin side at han slett ikke ønsket å bli trukket inn i valgkampen, og at det bare var etter trusler om søksmål at han fortalte om hvordan han hjalp Bush inn i reserven.