Det har gått rykter i flere uker om et statskupp i Thailand. Misnøyen med statsministeren Thaksin Shinawatra har vært stor den siste tiden. Politisk sett har det ikke vært en større krise i landet siden militærkuppet i 1991.

Delte meninger

For mange fattige landsbybeboere er statsministeren en person som endelig lyttet til behovene og tankene til de som ikke hadde så mye, men for forsvaret og de utdannede og urbane menneskene er Shinawatra en kapitalist som ødelegger økonomien og lar demokratiet få lide til fordel for sin familie og sine venner, skriver Reuters. Thaksin ble født i 1949 og hans familie var kinesiske silkehandlere. Han har vært politimann og har studert juss. I 1987 startet han sitt eget IT-firma sammen med kona. Det var dette firmaet som til slutt utviklet seg til å bli Shin Corp. I januar i år solgte familien til statministeren eierandelene sine i Shin Corp. Ved å selge seg ut skal Thaksin ha tjent 12 millarder norske kroner, skattefritt.

Kritikk for muslimsk opprør

Flere hisset seg opp over salget som statsministeren tjente rått på. Han har også fått kritikk for måten han har taklet det enorme muslimske opprøret sør i landet. Etter at det hadde blåst godt rundt Thaksin en stund valgte han å sette i gang valg i april i år, tre år før tiden. Opposisjonen boikottet forslaget, men Thaksin gjennomførte valget til tross for store protester, også fra velgerne. Opposisjonen krevde så at valget skulle annulleres. Forfatningsdomstolen avgjorde i mai at valgresultatet var i strid med grunnloven, og ny valgdato ble bestemt til 15.oktober. Kongen godkjenner den nye datoen i juni.

Nært forhold til kongen

Få trodde allikevel at den politiske krisen ville føre til et kupp. Men da hæren stormet regjeringsbygget var det ingen overraskelse at General Sondhi Boonyaratkalin stod i spissen. Sondhi er den første muslimske hærsjefen i det buddhist-dominerte Thailand. Han fikk den høye stillingen i fjor, og hans viktigste oppgave har vært å holde kontroll med et det muslimske opprøret sør i Thailand. Sondhi skal ha et nært forhold til kongen Bhumibol Adulyadej. Kongen har uttrykt misnøye med måten statministeren styrer landet på, og hærsjefen har lovet å støtte kongen.— Hans majestet lider mye på grunn av situasjonen i landet, sa Sondhi i mai. - Hvis det er noe jeg og hæren kan gjøre for landet, er jeg klar til å gjøre det fordi jeg er en soldat under kongen. I morgen var det varslet stordemonstrasjon mot statsministeren som blir beskyldt for korrupsjon og maktmisbruk.

Kongen i Thailand, Bhumibol Adulyadej har uttrykt misnøye med måten statministeren styrer landet på.
AP Photo/Sakchai Lalit
Det kom ikke som noen overraskelse at General Sondhi Boonyaratkalin stod i spissen for et kupp.
AP Photo/Daily News