Det er ennå ikke bekreftet hvem som sto bak angrepet på patruljen fra den norske Telemark-bataljonen, men i en pressemelding fra Fellesoperativt hovedkvarter mandag heter det at to menn nå er anholdt og tatt i forhør om saken.

Ytterligere to andre mistenkte er blitt observert på flukt fra området hvor angrepet skjedde, viser etterforskningen fra ISAF-styrkene i Afghanistan.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det Taliban som står bak angrepet på de norske soldatene, skriver VG Nett. Abdul Hakim Latif, som hevder han er talsmann for Taliban, opplyser til AP at ni Taliban-krigere utførte operasjonen, ved å skyte RPG-granater mot konvoien.

Latif hevder videre at Taliban har sendt krigere til flere byer i Afghanistan hvor utenlandske tropper er stasjonert. Han truer med flere angrep mot byene Kabul, Mazir-e-Sharif og Jalalabad.

Angrep

Kolonnen på fire biler var på vei tilbake fra et oppdrag i Kabul til den norske leiren Camp Invicita da den ble angrepet. Den første bilen ble truffet, og en norsk soldat ble drept. Soldatens pårørende er varslet.

Ytterligere en soldat ble lettere skadd under angrepet, mens de to andre soldatene som var i bilen slapp unna uten skader.

Mandag morgen ble en granat funnet, og avfyringsstedet lokalisert rundt 30 meter fra veien der kolonnen med i alt fire biler ble angrepet i nærheten av den norske leiren.

Beredskap

Telemark-bataljonen vil fortsette arbeidet i Kabul som planlagt, men beredskapen for alle ISAF-styrkene i Afghanistan er styrket etter angrepet søndag kveld. I tillegg får de norske soldatene hjelp av både lege, prest og andre i støtteapparatet. Soldatene vil også bli debrifet.

ISAF-styrken i Afghanistan består av 5500 soldater. 230 soldater utgjør den norske styrken, som har i oppgave å sikre to politidistrikt i Kabul.

Telemark-bataljonen forbereder hjemsendelse av den drepte soldaten så snart det er praktisk mulig.