Bildene fra tornadoens herjinger i delstatene Missouri og Oklahoma viser kaotiske tilstander. Hus er knust, trær har brukket som fyrstikker, og biler er veltet. Også fly fikk store problemer som følge av skypumpens voldsomme kraft. I de to delstatene mistet minst 18 mennesker livet. I tillegg er mange skadet.

20 kvartaler rasert

Bare i den vesle byen Picher i Oklahoma mistet seks mennesker livet, og store deler av byen med 1700 innbyggere er knust. Blant annet skal 20 kvartaler med bolighus ha blitt ødelagt. Tallet på omkomne kan likevel stige siden redningsarbeiderne har jobbet delvis i nattemørket lørdag kveld lokal tid. Det er dessuten svært kaotiske tilstander mange steder, og redningsmannskapene har ikke rukket å skaffe seg fullstendig oversikt. Det var lørdag at flere kraftige tornadoer herjet i grenseområdene mellom Oklahoma og Missouri (se kart). — Mange boliger er ødelagt og butikker rasert, og strømmen er gått mange steder, sier ordfører Howard Birdsong i byen Neosho i Missouri. Tornadoene har nå dratt østøver.

Søppelsky

USA er det landet i verden som oftest har tornadoer. En tornado, eller en skypumpe, ser oftest ut som en smal, traktformet sky. Den nederste delen av «trakten» berører som regel bakken. Vindstyrken i en tornado er farlig i seg selv, men søppelet som skypumpen drar med seg, kan være minst like farlig for mennesker.

Picher i Oklahoma: Så godt som hele byen ble knust av tornadoene.
AP
Colfax, North Carolina: En bil ligger slengt oppå en annen. Tornadoene dro rett østover etter å ha herjet fra seg i Oklahoma og Missouri.
AP