Dette er konklusjonen i en granskningsrapport som ble offentliggjort mandag, melder AP. — Jeg har ventet lenge på å bli renvasket. Jeg ble torturert og mistet et år av mitt liv. Jeg kommer aldri til å bli den samme, sa Mahed Arar ifølge AP. - USA må ta ansvar for hva de gjorde mot meg og må slutte å ødelegge uskyldige liv med sine fryktelige handlinger.

Al-Qaida

Maher Arar, som har både kanadisk og syrisk pass, ble arrestert i New York i september 2002, mistenkt for å være medlem av Al-Qaida. 36-åringen ble sendt til et fengsel i Damaskus hvor han gjentatte ganger ble torturert. Arar ble sluppet fri i 2003. Etter løslatelsen fortalte Arar detaljert om hvordan han flere ganger ble slått og pisket med en elektrisk kabel.

Slakter politiet

Dommer Dennis O’Connor, som i 2004 ble satt til å etterforske hva som skjedde, sier kanadisk politi ga amerikanske myndigheter feilaktige opplysninger om at Arar var en islamsk ekstremist. - Utleveringen av disse uriktige opplysningene var fullstendig uakseptabel og garanterte at USA ville behandle Arar som en alvorlig trussel, sa O’Connor.

Mahed Arar tilbragte ett år i syrisk fengsel.
REUTERS/Dave Chan
Dommer Dennis O'Connor ledet granskningen.
REUTERS/Chris Wattie