Flere tusen sørgende fulgte torsdag den palestinske ministeren Ziad Abu Ein til graven i Ramallah på Vestbredden, blant dem president Mahmoud Abbas.

Abu Ein var minister uten portefølje, men hadde spesielt ansvar for arbeidet med jødiske bosetninger og separasjonsbarrieren på Vestbredden.

I kjølvannet av begravelsen brøt det ut sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker, der 19 palestinere ble skadet.

Ble tatt i nakken

Onsdag skulle han sammen med om lag hundre andre palestinere plante oliventrær i en landsby som en protest mot en jødisk bosetning, da israelske soldater og grensepoliti avfyrte lyd— og tåregassgranater mot følget. Abu Ein havnet etter hvert i munnhuggeri med en politimann, som dyttet ham og tok tak i nakken hans, ifølge bilder og videoklipp nyhetsbyrået Reuters sitter på.

Ein snakket selv til TV-journalister under onsdagens hendelse. Med hes stemme sa han:

Saken fortsetter under annonsen.

Palestinernes president Mahmoud Abbas viser frem bildet der en israelsk politimann griper tak i Ziad Abu Ein.
Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix

«Vi kom for å plante trær i palestinsk jord, og de angriper oss fra første stund. Ingen kastet så mye som en stein.»Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har intervjuet en rekke palestinske øyenvitner som forteller at israelske sikkerhetsstyrker blokkerte veien for det palestinske følget og deretter forlangte at de gikk hvert til sitt. De palestinske demonstrantene ble også slått, ifølge HRWs rapport.

Ifølge Reuters svarte ikke den palestinske ministeren med noen form for vold.

Få minutter senere ser han ut til å besvime, for deretter å falle til bakken med hendene til brystet. Abu Ein døde på vei til sykehuset.

Sprikende rapporter

Både jordanske og israelske patologer deltok i obduksjonen av Abu Ein, og begge rapportene konkluderer med at han døde av hjerteinfarkt. Den palestinsk-jordanske rapporten hevder imidlertid at hjerteinfarktet ble fremprovosert av vold, mens den israelske konkluderer med at stress var årsaken.

«Den dødes svake hjerte gjorde at han var mer følsom overfor stress, enkelte blodårer i hjertet var mer enn 80 prosent blokkert», heter det blant annet i den israelske obduksjonsrapporten.

Det blir også nevnt funn av lette blødninger i nakken hans.

Abu Eins familie har ifølge HRW opplyst at han led av diabetes og høyt blodtrykk.

Palestinske anklager

Etter Abu Eins dødsfall onsdag hevdet den høytstående palestinske tjenestemannen Hussein al-Sheikh at 55-åringen døde fordi han «pustet inn tåregass og ble slått og fordi den medisinske hjelpen var forsinket».

Og selv om det ikke er noe i obduksjonsrapporten som støtter anklagene, var det flere i torsdagens begravelse som mente at israelsk politi er skyld i dødsfallet.

Palestinske ungdommer og israelsk politi støtte sammen på Vestbredden torsdag.
AMMAR AWAD/ REUTERS / NTB SCANPIX

— Dette er en kriminell handling, sa forretningsmannen Samir Tamim.Israels forsvarsminister Moshe Yaalon har uttalt at han er lei seg for dødsfallet.

— Vårt syn er at ingen skal dø under en demonstrasjon. Vi etterforsker hver eneste soldat som var tilstede, sier generalmajor Nimrod Shefer i det israelske forsvarets planleggingsdirektorat til Haaretz.

Mer spent enn på lenge

Dødsfallet, som kommer på et tidspunkt der forholdet mellom palestinere og israelere er mer spent enn på lenge, har ført til at Israelske soldater har trappet opp tilstedeværelsen på Vestbredden.

President MAhmoud Abbas har erklært tre dagers landesorg og avbrutt all sikkerhetskoordinering med Israel på Vestbredden.

I midten av november ble fem personer drept i et palestinsk angrep på en synagoge i Vest-Jerusalem. Samtidig har et lovforslag om å definere Israel som en jødisk nasjonalstat forårsaket sinne på palestinsk side.

Kritikere mener det vil være diskriminerende mot den arabiske befolkningen i landet, noe statsminister Benjamin Netanyahu og hans støttespillere avviser.

Les også: