Ifølge Pentagon-kilder er de tre barna ifølge legene som har undersøkt dem mellom 13 og 15 år gamle, og har nå sittet i den amerikanske fangeleiren i over ett år.

Barna ble tatt til fange sammen med 660 andre da USA invaderte Afghanistan, og har likhet med de øvrige status som «fiendtlige stridende».

Det befinner seg også et ukjent antall andre mindreårige i alderen 16 til 18 år blant fangene, men USA vil ikke oppgi hvor mange dette dreier seg om.

Nektes kontakt

USA nekter å gi fangene i Guantanamo-leiren status som krigsfanger med de rettigheter dette vil gi dem i henhold til Folkeretten, og nekter dem også kontakt med familie eller advokat.

I august hevdet en talskvinne for general Geoffrey Miller, som har kommandoen over den amerikanske fangeleiren, at de tre barna ville bli sendt hjem til Afghanistan med det første. Dette ble bekreftet av Miller en måned senere.

Saken fortsetter under annonsen.

Holdes adskilt

Nå hevder Pentagon-kilder at dette bare var spekulasjoner i pressen. Kildene hevder videre at barna ikke lider overlast, og at de holdes atskilt fra de øvrige fangene.

— De får undervisning på sitt eget språk og blir lært opp i flere fag. De lærer å lese og de lærer matematikk, opplyser en Pentagon-kilde.

Huset barna holdes i har ifølge kilden både soverom, oppholdsrom og kjøkken, og de tre får også leke på et jorde utenfor.

Sterk kritikk

— Ingen av fangene har hatt direkte kontakt med familiene sine, bortsett fra én, medgir Pentagon-kilden, med henvisning til en australsk statsborger som ved ett tilfelle fikk snakke med faren sin på telefon.

Menneskerettsorganisasjoner er sterkt kritiske til USAs håndtering av fangene på Guantanamo, særlig barna.

— Der er holdt innesperret siden begynnelsen av fjoråret, uten noen form for direkte kontakt med familiene sine eller den minste anelse om hva som venter dem, sier Jo Becker i Human Rights Watch.

(NTB-Reuters)