— Særlig i Andes-regionen ser vi framveksten av en ny latinamerikansk populisme, et nasjonalt fenomen der institusjonene nå er under press, sier USAs viseutenriksminister Tom Shannon.

— Den populismen vi ser i dagens Latin-Amerika bygger på sosial harme, sier Shannon.

Castros venner

USA ser med bekymring hvordan erkefienden Fidel Castro på Cuba får stadig flere venner og allierte i Latin-Amerika, der en rekke venstrepolitikere de siste årene har sikret seg regjeringsmakt gjennom demokratiske valg.

Foruten Hugo Chavez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia sikret sosialisten Michelle Bachelet seg nylig makten i Chile med stort flertall.

I Peru går de to venstreorienterte presidentkandidatene Alan Garcia og Ollanta Humala videre til andre valgomgang, og i oktober håper sosialisten Lula da Silva på gjenvalg i Brasil.

Sosialisten Leon Roldos ligger samtidig godt an til å vinne høstens valg i Ecuador.

Rice lover støtte

Washingtons utfall mot de latinamerikanske «venstrepopulistene» kommer etter at Morales denne uka nasjonaliserte Bolivias olje- og gassressurser.

Utenriksminister Condoleezza Rice lover nå støtte til dem som vil stå opp mot venstresidens frammarsj i Latin-Amerika, og erkjenner samtidig indirekte at deres tidligere allierte i regionen ikke har dekket fattigfolks behov.

— Jeg vet at folk i Latin-Amerika utålmodig ønsker utvikling og demokrati. Gjennom vår solidaritet, gjennom vår assistanse og gjennom våre institusjoner kan vi sikre at Latin-Amerikas innbyggere ikke blir overlatt til demagoger og autoritære ledere, sier Rice.

— Vi kan bistå demokratisk valgte regjeringer med å styre demokratisk, vi kan hjelpe regjeringer i krise med å møte utfordringene ved å bygge effektive demokratier og dette må gjøres snarest. Folk kan ikke leve av håp alene, sier Rice.

Cubas president Fidel Castro.
REUTERS/Claudia Daut
Venezuelas president Hugo Chavez (t.v.) og Bolivias president Evo Morales.
AP Photo/Juan Karita