Men MI5 hadde ikke ressurser til å overvåke dem.

Det er en av konklusjonene i rapporten som Underhusets etterretnings— og sikkerhetskomité har utarbeidet og som ble offentliggjort torsdag.

52 drept

Britisk overvåkingstjeneste hadde kommet over to av selvmordsbomberne, Mohammad Sidique Khan (30) og Shehzad Tanweer (22), men vurderte dem ikke som noen umiddelbar fare, ifølge rapporten.

Khan og Tanweer var blitt registrert «i periferien av andre overvåkings- og etterforsknings-operasjoner,» heter det. Men ingenting ble gjort ettersom det fantes viktigere saker på dagsordenen.

52 mennesker ble drept og over 700 skadet i attentatene mot Londons kollektivtrafikk 7. juli 2005, samtidig som statsminister Tony Blair var vert for G8-møtet i Skottland.

Saken fortsetter under annonsen.

Forståelig

Ifølge granskingsrapporten er det forståelig at sikkerhetstjenesten ikke fulgte opp de to nærmere, både på grunn av andre saker som var prioritert høyere og på grunn av ressursmangel.

— På den tiden var deres identitet ukjent for Secret Service, og det fantes ingen innsikt i deres senere betydning, heter det i komitérapporten.

Al-Qaida-kontakt

Mohammad Sidique Khan og Shehzad Tanweer hadde «sannsynligvis» kontakter med medlemmer av al-Qaida-nettverket, mener rapporten.

Man vet at Khan og Tanweer besøkte Pakistan i forkant av terroraksjonen, men ikke hvem de traff.

— Det er ikke fastslått hvem de møtte i Pakistan, men det vurderes som sannsynlig at de hadde en viss kontakt med al-Qaida-figurer, sier rapporten.

Samtidig avviser rapporten teorien om at det fantes en femte terrorist eller en femte person som var hjernen bak, og som senere skal ha flyktet fra Storbritannia.

52 mennesker ble drept og over 700 skadet i attentatene mot Londons kollektivtrafikk 7. juli i fjor.
AFP/DYLAN MARTINEZ
Her er restene etter bussen som eksploderte på Tavistock Square i London.
AP / Jane Mingay