Svensker er sjokkert etter at dobbeldrapsmannen Ulf Ohlsson kunne varsle sitt eget selvmord direkte på bloggen sin inne fra fengselssykehuset.

Også Knutby-pastoren Helge Fossmo og massedrapsmannen Thomas Quick (som nå har skiftet navn til Sture Bergwall) er aktive på Internett, selv om de soner lange dommer i svenske fengsler.

— En samfunnsfiende

Ulf Ohlsson var en av Sveriges mest forhatte menn etter at han ble dømt for seksualdrapet på Helén Nilsson (10) fra Hörby, og for å ha drept 26-årige Jannica Ekblad.

Søndag morgen klokken 06.15 ble han funnet ved rettspsykiatrisk institutt i Sundsvall, etter at han ved 05-tiden samme morgen hadde lagt ut meldingen om sitt eget selvmord under tittelen "Epilog".

I over ett år hadde drapsmannen pusset på sitt avskjedsbrev. Lørdag kveld ble det elektronisk postlagt for publisering neste morgen:

Saken fortsetter under annonsen.

Søndag ga han også en venn en film han hadde laget med bilder av sin hund Atta, som døde i fjor høst, og med musikk fra Lars Demians begravelsessalme "På den andra sidan", skriver expressen.se.

De siste månedene har Ohlsson tydeligvis også planlagt sin sorti ved å sende flere Sverige-pakker for å gi bort alt sitt jordiske gods unntatt en T-skjorte med bilde av hunden Atta og det mest nødvendige av tøy og sko.

- Vekker avsky

"Det kan väl inte vara möjligt att en så sjuk människa får använda dator och kunna vara ute på internet?”, spør en sjokkert leser av Aftonbladet, mens en annen slår fast:

"FÖRBJUD DATORER PÅ DESSA ANSTALTER DÄR DESSA SVÅRT SJUKA MÄNNISKOR FINNS.”

- Småtrivelig...

— Bergwall (Quick) har også lagt ut en egen liste med "Topp tio mord jag inte begått”, der han forsøker å rensvaske seg for flere drap han alt er dømt for å ha begått, skriver aftonbladet.se

Selv har Bergwall følgende kommentar til avisen:

- Jag kan tycka Twitter är ett lite småtrevligt sätt att kommunicera med människor på...

Norskfødte Fossmo, som soner på Kumla-anstalten, sender ut brev til en venn som så publiserer hans tanker og meninger fra sin hjemme-PC.

- Også i Norge

Også norske innsatte kan ha Internett-tilgang, men det avhenger av om de følger et undervisningsopplegg, og hvilket sikkerhetsnivå fengsel de sitter har:

— Bare de som er i frigangsavdelinger/ overgangsboliger mot slutten av soningen har fri tilgang til Internett. Innsatte som sitter i fengsel med høyere eller lavere grad av sikkerhet kan ha en kontrollert og begrenset adgang til nettet når de deltar i opplæring i regi av skolemyndighetene, sier sier fungerende avdelingsdirektør Suzanne Five ved Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet, og legger til:

— Alle søk og kommunikasjon logges og sjekkes med jevne mellomrom. Systemet gjør det mulig å lese de tillatte sidene, men ikke å følge lenker videre-

Five understreker også at de som vurderes som uskikket ikke har tilgang til denne begrensede og kontrollerte Internettilgangen.

- Lurte vaktene

Senest i slutten av november i fjor ble det oppdaget av fem innsatte ved Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt i Bærum hadde lurt fengselet ved å få smuglet inn modem de koblet til noen av de 40 PC'ene de innsatte disponerte på sine celler, og dermed kunne kommunisere fritt med omverdenen, skrev aftenposten.no

Kriminalomsorgen ønsker både å verne de innsatte mot press eller trusler fra folk utenfor murene, og forhindre at innsatte kan fortsette å styre sine kriminelle aktiviteter mens de soner straffen.