Terrordøgnet i København har igjen satt kampen mot terror og forsvaret av ytringsfrihet på toppen av den internasjonale agendaen.

Og støtteerklæringene til Helle Thorning-Schmidt og det danske folk strømmer inn.

Talskvinne Bernadette Meehan i Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd var raskt på banen og understreket at Det hvite hus tar sterkt avstand fra angrepene, og ønsker å sende sin støtte til de etterlatte og ofrene.

— Vi har vært i tett kontakt med våre danske kolleger og er klar til å bidra med enhver assistanse nødvendig i etterforskningen.

Les også:

Saken fortsetter under annonsen.

Felles verdier

Britenes statsminister David Cameron er blant de mange internasjonale lederne som har tilbudt Thorning-Schmidt sin støtte.

— Skuddene i København er et grufullt angrep på ytringsfrihet og på religionsfrihet, sier Cameron i en offisiell uttalelse søndag.

Han trekker videre paralleller mellom sitt eget lands verdier og befolkning og Danmarks.

— Danmark og Storbritannia er begge fremgangsrike, multietniske, multireligiøse demokratier og vi må aldri tillate disse verdiene å svekkes av angrep som disse. Vi tilbyr vår fulle støtte til danske myndigheter og til det danske folk når de nå håndterer disse forferdelige hendelsene.

I likhet med Storbritannia, og flere andre europeiske land, har Danmark måtte forsøke å hanskes med sine mange fremmedkrigere. Med dette angrepet mistet det liberale Danmark sin uskyld, skriver avisen The Independents forsvarsskribent. Han mener helgens terrorangrep kan bli starten på en ny kritikk av danskenes tilnærming til fremmedkrigere og deres rehabiliteringsprogram for hjemvendte jihadister.

Fransk solidaritet

Også Frankrikes president François Hollande fordømmer angrepet på det sterkeste, og forsikrer Helle Thorning-Schmidt om at Danmark kan regne med Frankrikes fulle støtte i denne vanskelige tiden.

Også blant dem som overlevde terrorangrepet i Paris har det kommet støtte til Danmark. En av satiremagasinet Charlie Hebdos skribenter, Patrick Pelloux, er blant de mange som ser angrepene i Paris og København i sammenheng.

— Også som i Frankrike var målet en kunstner. Vi må kjempe mot fascisme med ethvert middel. Vi er alle danske i kveld, sier han til nyhetsbyrået AFP.

EU: Lar oss ikke skremme

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier slike angrep er fullstendig uakseptable, uansett hvem som er målet for ugjerningene og hvor mange menneskeliv som går tapt.

— Selv et liv tapt er et for mye. Våre tanker går til ofrene og deres familier, sier Mogherini i en uttalelse på vegne av EU-kommisjonen.

Også hun understreker at danskene ikke står alene.

— Europa står samlet med Danmark i å bevare ytringsfriheten. Vi står sammen mot antisemittisme og alle former for diskriminering. Europa lar seg ikke skremme.

EU-president Donald Tusk sier i en uttalelse at de europeiske landene nylig har koordinert sin anti-terrorstrategi.

— Vi vil kjempe fremover med våre nye, avtalte prioriteringer i kampen mot terrorisme. Vi vil møte denne trusselen sammen.

Les også: