Siden hun kom tilbake til den indiske hovedstaden, er Devyani Khobragade blitt behandlet som en stor kjendis. Men alt hun ønsker er å holde seg ute av rampelyset og snakke med barna sine på telefon.

— Devyani har to døtre, fire og syv år gamle. Det er ikke lett for en mor å være adskilt fra dem på denne måten. Er det ikke rått og brutalt? spør faren hennes, Uttam Khobragade.

Hans datter er diplomat ved Indias generalkonsulat i New York, og ble beskyldt for visa-fusk i USA.

Les også:

Devyani Khobragade bor i et av regjeringens gjestehus sammen med sin far, men hun ønsket ikke å stille til intervju. Indiske myndigheter har bedt henne holde en lav profil. Etter at hun kom tilbake til New Delhi før helgen, er hun blitt fotfulgt av media.

Saken fortsetter under annonsen.

Blant annet fotfulgte en gjeng fotografer og TV-reportere henne på vei til utenriksdepartementet på lørdag.

Handler om ære

— Hun er litt sint. Men jeg er mye sintere på amerikanske myndigheter for behandlingen de ga henne, sier faren.

— Slaget er halvveis vunnet. Nå må vi arbeide for å få henlagt anklagene. Det er en kamp for hennes ære.

Devyani Khobragade ble anklaget av påtalemyndigheten i New York for visum-fusk, underbetaling og falsk forklaring i forbindelse med ansettelsen av en hushjelp som hun hadde hentet fra India.

Etter at hun ble arrestert i forrige måned, ble hun kroppsvisitert, kledt naken og midlertidig fengslet. Hendelsen utløste sinne blant mange indere, og førte til en rekke tiltak som gjengjeldelse fra indiske myndigheter mot staben ved den amerikanske ambassaden i India.

Ulovlig lav lønn?

Ifølge tiltalen betalte Khobragade hushjelpen, Sangeeta Richard, 573 dollar (knapt 3500 kroner) i måneden, noe som er ulovlig lavt i USA. I visumsøknaden oppga kvinnen et beløp som var i tråd med amerikansk lov. I tiltalen heter det at Devyani Khobragade lot hushjelpen arbeide over 100 timer i uken, uten noen fridag.

Men faren sier at Sangeeta Richard tjente nesten 1600 dollar i måneden, en del ble utbetalt i rupier i India og en annen del i USA. Han sier det finnes to uavhengige vitner i New York som har forklart i retten at hushjelpen ikke ble utnyttet.

Les også:

Vil bruke datteren i valgkampen

Khobragade er en pensjonert byråkrat fra den laveste av Indias kaster, men har nå også politiske ambisjoner. Han sier han vurderer å stille som kandidat i valget til våren, og vil gjøre datterens kamp for å renvaske seg i USA til tema i valgkampen.

Devyanis ektemann, akademikeren Aakash Singh Rathore, er amerikansk statsborger, og er blitt igjen i USA med de to barna.

— Min svigersønn er opprørt over hvordan hun er blitt behandlet av amerikanske myndigheter, sier Khobragade.

— Når skoleåret er over i USA, flytter de kanskje tilbake til India alle sammen. Da mister USA en intellektuell, sier han.

Norsk enerett: Aftenposten