Siden nyttårsaften har det falt 20 cm nysnø, og uvanlig nok, snøen blir liggende. Med bitende temperaturer opp mot minus 20 grader, har Berlin de siste dagene vist seg i sin vakreste vinterskrud, renere og stillere enn vanlig.

Snø og hvit vinter er en sjelden og morsom opplevelse og kom i rett tid til fridagene. Fra de mange parkene i byen lyder gledeshyl og skrik fra hundrevis av barn fra tidlig morgen til sen kveld.

På kjelke.

Bakkene er små og puslete sett med norske øyne, men gleden for barna er desto større. Og også for foreldrene, som har hentet frem gode, gammeldagse kjelker med rustne meier fra kjellere og loft.

Med den første snøen kommer også trafikkproblemene, et kjent fenomen også i norske byer. På grunn av jul og nyttår og fridager har det vært mindre trafikk i gatene enn normalt, og over alt står det biler nedsnødd.

Berlins renholdsverk har fått tid til å rydde gatene sånn noenlunde for snø, 2000 mann og 450 biler har vært i sving. I tillegg har mannskapene fått ryddet opp det meste etter nyttårsfeiringen, som ved Brandenburger Tor samlet en million mennesker.

Kjedekollisjoner.

Kulde og snø har andre steder i Tyskland ført til kjedekollisjoner på Autobahn – i et tilfelle braste 50 biler inn i hverandre. Og flere har omkommet i trafikkulykker på de glatte veiene.

Som i Norge får også tyske tog problemer når snøen laver ned. Da Deutsche Bahn satte inn et reservetog for et tog som stanset mellom Berlin og Hamburg, stusset passasjerene over at reservetoget hadde et tykt islag ved vinduene – innvendig. Og isen fulgte med fra Hamburg til Berlin.

Flere av de store flyplassene måtte hold stengt i timevis, slik at titusener av reisende ble forsinket.

Men frydefulle hvin og strålende glade barneansikter minner om at snø og vinter også kan være en positiv begivenhet, noe som ikke forekommer altfor ofte i Berlin.