Er du i Athen? Da ønsker vi å komme i kontakt med deg. Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Opprørspolitiet i Athen har nå sin fulle hyre med å få kontroll på tusenvis av ungdommer som har deltatt i opptøyer siden lørdag ettermiddag. Opprøret beskrives som det verste på mange år i hovedstaden, og har skremt bort turister og lokalbefolkningen fra Athens gater. Etter at politiet skjøt og drepte den 15 år gamle guttten Andreas Grigoropoulos lørdag, har demonstrantene inntatt handelsgata Ermou, som ligger midt i sentrum av Athen, like ved Syntagma-plassen. Demonstrantene er en del av en anarkistisk bevegelse som stadig skaper problemer i hovedstaden.

Nye sammenstøt søndag

Det brøt det ut nye kamper i Athen søndag da mer enn to tusen demonstranter gikk i tog mot politiets hovedkvarter i byen. Ungdommene barket sammen med politiet i et sammenstøt som varte i to timer, før de delte seg opp i mindre grupper og fortsatte demonstrasjonene andre steder i byen. 24 politimenn har blitt skadet i sammenstøtene, en av dem alvorlig. Seks ungdommer er så langt arrestert. Artikkelen fortsetter under bildet.

SAKIS MITROLIDIS

— Butikker plyndres

I løpet av natten kastet demonstranter i hettegensere brannbomber mot et tiltalls butikker og banker i handlegata, knuste vinduer og satte fyr på veisperringer og biler. Øyenvitner forteller at mange butikker har blitt plyndret og satt fyr på, ifølge BBC. Opprørspolitiet svarte med tåregass mot folkemengden mens brannvesenet slukket de påsatte brannene, ifølge AP. Flere personer har søkt legehjelp med pusteproblemer etter sammenstøtene med politiet. De kraftige opptøyene har spredt seg fra hovedstaden til byene Thessaloniki, Patras, øyene Kreta og Korfu, og beskrives som den verste uroen i Hellas på flere år.

- Skjøt gutten i selvforsvar

Episoden der den 15-årige gutten ble skutt fant sted i bydelen Exarchia, der den anarkistiske bevegelsen har røttene sine. Anarkibevegelsen er trolig en videreføring av motstandsbevegelsen mot det militære diktaturet i Hellas mellom 1967 til 1974, skriver AP. Det er fortsatt uklart hvorfor politiet skjøt gutten. Politiets offisielle forklaring er at to politifolk ble angrepet at en gjeng på 30 ungdommer som kastet stein og brannbomber mot dem, og at de skjøt tre skudd og en sjokkgranat tilbake. 15-åringen ble truffet i brystet, og døde senere av skadene han pådro seg. Forklaringen står i sterk kontrast til det øyenvitner hevder. De mener politiet begikk et «kaldblodig drap», som startet etter en verbal konflikt med politiet. Artikkelen fortsetter under bildet.

SAKIS MITROLIDIS

— De ansvarlige vil straffes

Både de to politifolkene som var involvert i skyteepisoden og politisjefen i Exarchia-området er suspendert fra tjenesten mens etterforskningen pågår. Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos lover grundig etterforskning av drapet på gutten. Han har tilbudt seg å gå av, men statsminister Costas Karamanlis sier han ikke ønsker det. - Det er utenkelig at det ikke vil bli noen straff når en person mister livet, spesielt når det dreier seg om et barn. I et demokrati er det ingen unnskyldning for å ta et liv, sier Pavlopoulos ifølge AP.

Brannmannskapene har vært travelt opptatt med å rydde opp etter demonstrantenes herjinger i Athen.
THANASSIS STAVRAKIS / AP
Demonstrantene er med i en anarkistisk bevegelse som har sine røtter i motstandsbevegelsen under det militære diktaturet på 60- og 70-tallet.
ARIS MESSINIS
Opprørspolitiet i Athen var søndag involvert i nye kamper med tusenvis av demonstranter.
ARIS MESSINIS / AFP