– Dette er Julian Assanges egen beslutning, hans og ingen annens, heter det i en felles uttalelse fra den britiske avisen The Guardian, amerikanske The New York Times, tyske Der Spiegel og spanske El Pais, som alle tidligere har samarbeidet med WikiLeaks.

– Vi beklager sterkt WikiLeaks' beslutning om å offentliggjøre de uredigerte UD-dokumentene, som nå kan sette kilder i fare, heter det videre.

Uten passord

Assange er australieren som grunnla nettstedet WikiLeaks, som har som hensikt å avsløre og offentliggjøre hemmeligstemplet materiale.

WikiLeaks meldte fredag via Twitter at samtlige 251.287 dokumenter fra korrespondanse mellom det amerikanske utenriksdepartementet og amerikanske ambassadører over hele verden nå var lag ut på internett.

Materialet er ikke redigert eller beskyttet med passord, og det har en fritekstbasert søkefunksjon.

Tidligere har dokumentene blitt offentliggjort porsjonsvis, og sensitiv informasjon som navn på kilder, har blitt redigert bort. Slik er det ikke nå.

Slurv

WikiLeaks begrunner frislippet med å hevde at The Guardian allerede tidligere i år har spredt et kryptert passord til materialet. Men avisen benekter dette og sier at både passord og dokumenter har havnet ut på nettet på grunn av at Assange selv har vært «slumsete».

USA og flere menneskerettsgrupper har lenge advart mot å publisere materiale uten å beskytte kildene. The Guardian avbrøt allerede i desember samarbeidet med WikiLeaks fordi avisen mente kildebeskyttelsen var for dårlig.