Lørdag velger den pakistanske nasjonalforsamlingen ny president i landet, men det knytter seg liten spenning til hvem som blir valgt. De fleste tar det for gitt at regjeringspartiet PPPs (Pakistan Peoples Party) kandidat Asif Ali Zardari blir ny president, fordi han har sterk støtte i parlamantet.

— Enkel seier

— Dette vil bli en enkel seier for Asif Ali Zardari fordi han har støtte fra mer enn 400 av i alt 700 medlemmer av nasjonalforsamlingen, sier PPP-talsmann Farhatullah Babar til nyhetsbryået AP. Forventningen knytter seg derimot til hvordan Zardari skal makte å dra landet ut av det økonomiske uføret det befinner seg i. Han står også overfor utfordringer i kampen mot ekstremisme og terrorisme, og må nå avgjøre hva slags forhold pakistan skal ha til USA, deres allierte i denne kampen. Det er ventet at Zardari vil videreføre forgjenger Musharrafs politikk overfor USA. Pakistan har vært en av amerikanernes mest trofaste og pålitelige allierte i krigen mot terror.

- Skulder ved skulder

Det bekreftet også den drepte eksstatsministeren Benazir Bhuttos enkemann på torsdag. Han vil stå skulder ved skulder med USA. - Jeg vil arbeide for å beseire talibanopprørerne som er aktive innen landets grenser. Jeg vil sørge for at pakistanske områder ikke blir brukt som utgangspunkt for angrep mot våre naboer eller mot NATO-styrker i Afghanistan, sa Zardari torsdag, ifølge NTB. Men nettopp forholdet til USA har preget oppladningen til presidentvalget kraftig. Den urolige grenseregionen Nord-Waziristan har de tre siste dagene blitt utsatt for flere angrep fra amerikanske soldater med base inne i Aghanistan. Et av angrepene ble gjort av amerikanske soldater. De andre har ubemannede «dronefly» stått for, ifølge en anonym kilde i det amerikanske militæret. Det har gjort forholdet til stormakten spent.

Fordømmer amerikanske angrep

Pakistanske myndigheter har fordømt angrepene, og hevder at flere sivile ble drept av amerikanske styrker. Zardari kalte den amerikanske ambassadøren inn på teppet for å levere nasjonalforsamlingens resolusjoner med kritikk av USAs aksjoner inne på Pakistans territorium. Men Zardari er fortsatt krystallklar i kampen mot Taliban-geriljaen. - Jeg vil arbeide for å beseire talibanopprørerne som er aktive innen landets grenser. Jeg vil sørge for at pakistanske områder ikke blir brukt som utgangspunkt for angrep mot våre naboer eller mot NATO-styrker i Afghanistan, sa Zardari ifølge NTB. Den langvarige politiske uroen etter drapet på Benazir Bhutto sist desember er en av årsakene til den økonomiske usikkerheten. Men økende internasjonale priser på drivstoff og på råvarer som Pakistan importerer, har også bidratt til problemene. Avstemningen skjer i en valgforsamling satt sammen av representanter fra de to kamrene i nasjonalforsamlingen og de fire provinsforsamlingene i Pakistan.