Osama bin Ladens voksne sønner sier i sin første offentlige uttalelse etter drapet at USA har brutt grunnleggende rettslige prinsipper ved å drepe faren deres.

I uttalelsen, som offentliggjøres gjennom den amerikanske storavisen New York Times, starter bin Ladens barn med å etterlyse bevis på at deres far faktisk er død.

Men kjernen i uttalelsen er skarp kritikk til amerikanske myndigheter for å ha drept bin Laden uten en foregående rettssak.

— Hvorfor ble han ikke arrestert og stilt for retten, slik at sannheten hadde blitt kjent for folk over hele verden, sier bin Ladens familie i uttalelsen.

Osama bin Laden ble drept av amerikanske styrker i sitt hjem i Pakistan 2. mai i år. FOTO: AP Photo/Rahimullah Yousafzai
Rahimullah Yousafzai

— Sannheten skulle blitt kjent

Uttalelsen er utarbeidet av Omar bin Laden (30), som bodde sammen med faren sin i Afghanistan frem til 1999. Omar bin Laden har offentlig fordømt farens terrorhandlinger.

Saken fortsetter under annonsen.

— Vi ønsker å minne verden om at Omar bin Laden, vår fars fjerdefødte sønn, alltid var uenig med faren vår når det gjelder voldsbruk, og han sendte stadig beskjeder til faren vår om at han må forandre seg og at ingen sivile bør bli angrepet under noen omstendigheter, heter det i uttalelsen.

- På samme måte som vi fordømte vår far for hans handlinger, så fordømmer vi nå presidenten i USA for å ha beordret henrettelse av ubevæpnede kvinner og menn, skriver sønnene.

Drap er ikke løsningen

Les brevet her (på engelsk): Statement From the Family of Osama bin Laden

Familien henviser til rettssakene mot statslederne Saddam Hussein (Irak) og Slobodan Milosevic (Serbia) som fikk sine saker prøvd for retten.

— Vi mener at et vilkårlig drap ikke er løsningen på politiske problemer. Rettssikkerheten må bli overholdt, heter det videre i uttalelsen som hevder at ikke bare er internasjonal lovgivning brutt, men USA har også brutt tradisjonen om at en forbryter skal ha en rettferdig rettergang og bli ansett som uskyldig til det motsatte er bevist.

Sønnene mener at de også ble fratatt muligheten til å gi faren en religiøs behandling etter hans død, ettersom familien aldri ble tilbudt å få begrave liket. «Begravelsen skjedde plutselige og uten vitner, og fratok familien til å ivareta de religiøse rettighetene til en muslimsk mann».

Krever svar

Dersom familien ikke får respons på brevet sitt, ønsker de å ta saken til FN og Den internasjonale straffedomstolen for brudd på internasjonal lov. De skal allerede ha kontaktet britiske advokater, og krever en tilbakemelding i løpet av 30 dager.

Osama bin Ladens sønner mener militæraksjonen i dette huset i Abbottabad i Pakistan var et brudd på internasjonal lovgivning. (FOTO: AP Photo/Anjum Naveed)
Anjum Naveed