viten

Seks grunner til at forskere fusker

Stort press. Høye forventninger. Enkelt å jukse. Forbausende mange unge forskere kjenner til ulike former for uredelighet i forskningen.
viten

Dette er en deprimert fisk

Fiskene som taper konkurransen om matfatet i oppdrettsanlegget, har samme symptomer som deprimerte mennesker.
viten

Anita Schjøll Brede utvikler kunstig intelligens:

Torgny Amdam får besøk av teknologigründer Anita Schjøll Brede. Hun jobber med å utvikle kunstig intelligens, et tema det knyttes en lang rekke etiske problemer til.
viten

Gjennombrudd for zika-forskning: Skriver ut «minihjerner» i 3D

Hundrevis av bittesmå hjerner laget med 3D-skrivere på laboratoriet. Science fiction? Nei, tre 16-åringer med sommerjobb fant en metode. Resultatet kan få stor betydning for hjerneforskning.
viten

Langs Nordlandskysten er det små jordskjelv hele tiden

Få kjenner til at Norge har den høyeste jordskjelvaktiviteten nord for Alpene. Ved å lytte på jordskjelvene og se på hvor de oppstår kan vi lære om hvordan landet blir til.
viten

Dyreliv i hardt vær på Svalbard

Klimaendringene på Svalbard skjer nå så raskt at forskerne har store utfordringer med å dokumentere effektene på dyrelivet.
viten

Syv teser om Vigdis Hjorths roman

Vigdis Hjorths roman ville neppe ha fått høyere etisk verdi om den hadde vært mer fiksjonalisert.
viten

Menneskers helse trues av dårlig dyrehelse

Vi reagerer sterkt når vi opplever at folkehelsen trues av faktorer vi ikke kan styre. Tverrfaglig samarbeid er nødvendig for å forebygge spredning av smittsomme sykdommer.
viten

Simen Gaure i Uviten: Overtro i vår digitale tid

Haugkallen, hekser og åsgårdsreia var overtro i tidligere tider. Nå til dags er de utkonkurrert av homeopater, krystaller og usynlige krefter manet frem av datanerder.
viten

De fremmede monsterplantene kommer

En intetanende populasjon av fredelige urinnvånere er omringet av aliens som venter på en sjanse til å angripe.
viten

Følg Aftenpostens klimakonferanse #klodenvår direkte her kl. 18

Aftenpostens klima-journalist Ole Mathismoen og politisk redaktør Trine Eilertsen ønsker deg velkommen fra Aftenpostens klimakonferanse #klodenvår i Folketeateret i Oslo fra klokken 18.
viten

Hei, jeg er en norsk hai!

Haien på bildet er en pigghå, en helnorsk fyr. Visste du at minst 20 forskjellige haiarter har fast tilhold langs våre kyster?
viten

ESA: Romsonde krasjlandet på Mars

Landingssonden Schiaparelli krasjlandet på Mars og kan ha eksplodert i sammenstøtet med den røde planeten, opplyser Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.
viten

Vet ikke hva som har skjedd med Mars-sonde

Den europeiske romorganisasjonen ESA vet ikke hva som er hendt med Mars-landeren Schiaparelli. Signalet fra sonden forsvant før den hadde landet, noe ESA kaller «et dårlig tegn».
viten

Derfor fortsetter vi å gå på fylla

Fyllekuler er farlig for hjernen og har store negative konsekvenser for samfunnet. Hvorfor fortsetter likevel mange festingen?
viten

Harpunkamp mot grådig inntrenger

Bli med ned i dypet ved Tobago hvor lokale dykkere og turister prøver å bekjempe løvefisken.
viten

Simen Gaure i Uviten: Du lytter – hvem taler?

Er det hardtarbeidende gravejournalister, høyverdige varslere, smarte lobbyister eller informasjonsmedarbeidere i navnløse statlige etater?
Til toppen