Bradfield på vei mot Solen

På Internett kan du følge med på kometen Bradfields skjebne når den nå nærmer seg Solen. Vil Solens gravitasjonskraft bryte kometen i stykker?

Her kan du se oppdaterte bilder av Bradfield. Det er i dag, lørdag, at kometen Bradfield vil befinne seg nærmest Solen, forteller norske Pål Brekke til Aftenposten. Brekke er solfysiker og nestleder for SOHO-prosjektet i NASA og ESA.

På bilder fra solsatellitten SOHO kan alle som har Internett de nærmste dagene følge kometens skjebne. På grunn av Solens gravitasjonskraft kan den bli brutt i stykker, men Brekke forteller at det er uvisst om dette kommer til å skje med Bradfield.

Kometen kan ikke ses fra Jorden, rett og slett fordi den er for nær Solen. Men på SOHOs bilder vil Bradfield kunne ses frem til og med mandag.

Kometen er oppkalt etter mannen som oppdaget den 23. mars i år, Willliam Bradfield.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Viten

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no

Flere bilder

<b>På vei mot Solen.</b> På dette bildet kan du se kometen Bradfield nærme seg Solen. - Koronagrafen LASCO lager sin egen kunstige solformørkelse der lyset fra Solen blendes med en rund skive inne i teleskopene. Dermed kan Solens korona og kometer nær solen studeres til enhver tid, forteller Pål Brekke. FOTO: ESA/NASA