• Dette er kollasjen av hele melkeveien.

    FOTO: AXEL MELLINGER

Her ser du 300 milliarder stjerner

Unikt panorama over hele Melkeveien.

Bildet er et panoramabilde som viser Melkeveien i 360 grader, sett fra Jorden.

- Det viser Melkeveien som omgir Jorden på alle kanter. Vi ligger inne i et plan av en enorm virvlende skive bestående av kanskje 300 milliarder stjerner, sier kjendis-astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.no.

Fysikeren Axel Mellinger ved Central Michigan University har koblet sammen 3.000 forskjellige bilder for å få frem en unik collage av vår galakse.

Sett fra Jorden

Det eneste som ikke er med på bildet er Jorden – som jo er punktet bildene er tatt fra.

Her finner du blant annet en interaktiv versjon av bildet, og kan se på noen av de andre tingene Mellinger beskjeftiger seg med.

Røed Ødegaard forklarer videre hvordan det kan la seg gjøre å skape et slikt bilde:

- Fra sydlige breddegrader kan man se innover mot midten av gallaksen, mens vi fra vår kant av Jorden ser andre deler av Melkeveien, deriblant utover, sier han.

100.000 lysår

- «Melken» i Melkeveien er i virkeligheten millioner på millioner av enkeltstjerner, forteller astronomen.

- Dimensjonene på Melkeveien er formidable. Diameteren er rundt 100.000 lysår - en avstand en romferge ville brukt fire milliarder år på å tilbakelegge om den hadde en hastighet på 28.000 kilometer i timen. Vi befinner oss 28.000 lysår fra kjernen og bruker 225 millioner år på å gå en gang rundt sentrum, sier Ødegaard.

- Dersom vi hadde kunnet se Melkeveien utenfra, ville vi sett en hvirvel med flere «armer» bestående av myriader av stjerner. Melkeveien kalles derfor en spiralgalakse, sier han.

Reiste langt

- Dette panoramabildet viser stjerner som er tusen ganger lenger borte en hva det menneskelige øyet kan se, skriver Mellinger i en pressemelding som følger bildet.

Han tror at bildet kan være nyttig både i utdannings- og forskningsøyemed.

Axel Mellinger brukte 22 måneder på arbeidet med bildet, og reist over 40.000 kilometer for å fotografere utsnittene av himmelen.

Les Mellingers vitenskapelige artikkel om bildet.

Også her kan du se et 360 graders bilde av rommet omkring oss, laget av prosjektet GigaGalaxy Zoom.

- Nesten som om vi står og ser på galaksen fra utsiden, heter det i en pressemelding fra skaperne.


Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Viten

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no