• Ekspertene er fortsatt uenige: Farlig eller ufarlig?

    FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT

Hevder mobilstråling ikke skader barn

Stråling fra mobiltelefoner er ikke helsefarlig for barn og ungdom – på kort sikt. Men i det lange løp kan strålingen skade nervesystemer og immunforsvar, mener tyske eksperter.

Les også:

A-magasinet: Gaute (12) må pakkes inn i beskyttelsesdrakt

Så lenge verken nervesystemene eller immunforsvaret er fullt utviklet, foreligger det en viss risiko for at de kan bli skadet. Derfor bør barn og unge begrense bruken av mobiler og annen trådløs teknologi, blir det sagt.

Anbefalingen bygger på en studie blant 3.000 tyske 17-åringer. Hovedkonklusjonen er at det ikke foreligger bevis for noen direkte sammenheng mellom mobilstråling og problemer som hodepine og svimmelhet.

Men man kan ikke utelukke helseskader på lengre sikt, mener det tyske strålevernet, BfS.

– Vi vet ikke hvilken virkning de elektromagnetiske feltene som stammer fra mobiltelefoner kan ha på lang sikt blant barn og ungdom, sa en BfS-talsmann mandag.

Halvparten av alle tyske barn i alderen fra åtte til tolv år og 90 prosent av alle tenåringer har mobiltelefon. Spørsmålet om hvorvidt og i tilfelle hvor mye stråling fra mobiler skader helsen, har vært diskutert i årevis uten noen klar konklusjon.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Viten

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no