• Det er dette objektet forskerne ikke aner hva er. Men at det er noe organisk, er marinzoolog Torleiv Brattegård ganske sikker på.

    FOTO: RUDOLF SVENSEN / UWPHOTO

Hva er dette?

Forskerne klør seg i hodet og har ikke klart å finne ut hva denne merkelige geléballen er.

- Interessen er overveldende, sier undervannsfotograf Rudolf Svensen til Aftenposten.no. Det var 1. oktober han og broren Erling Svensen så objektet da de dykket ved utløpet av Matrefjorden i Hordaland.

Jakter på svaret

- Den var 50-70 centimeter i diameter og så ut som en svær badeball. Den var gjennomsiktig, men hadde en slags tjukk, rød streng i midten. Det var litt som i en science-fiction-film, sier Svensen til bt.no. Objektet hadde også tre utvekster på sidene, og da Svensen klemte på "ballen", spratt den ut igjen med en gang. Brødrene har blant annet vært i kontakt med førsteamanuensis Torleiv Brattegard ved Universitetet i Bergen. Brattegard forteller til Aftenposten.no at de fortsatt jakter på svaret, og at andre eksperter i Norge nå er engasjert.

Er organisk

- Det er svært mye oppmerksomhet rundt dette, og vi har følerne våre ute for å finne ut hva dette objektet er. Vi har fått flere henvendelser fra folk som forteller at de har sett helt like objekter tidligere, sier Brattegard til Aftenposten.no. Selv om forskerne fortsatt ikke vet hva geléballen er, mener Brattegard at objektet har et organisk opphav. - Det kan være et dyr, rester av alger, noe som har vært levende, eller en mystisk ansamling av mikroorganismer, sier han. Han forteller at en teori er at geléballen er en art som er kjent andre steder, og som nå dukker opp i Norge.

Nye arter dukker opp

- Temperaturstigningen i havet fører til at arter som tidligere ikke har vært sett i Norge dukker opp, sier Brattegard. Han forteller at de ofte får henvendelser om å identifisere arter som er ukjente for fotografer. - Som regel dreier det seg om arter man ikke har sett mye til i Norge. Dersom dette er en uoppdaget art, er det av de sjeldnere hendelsene, sier Brattegard. Det har blitt foreslått at objektet kan være et dyr som er i slekt med Sjøpungen. Dette avvises imidlertid av Brattegard. - Nei, dette er helt ulikt slektninger av Sjøpungen, slår han fast.

Les også

Siste fra Viten

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no