• Observasjoner fra NORSARs stasjon i Karasjok i Finnmark. Øverst ser vi lavfrekvente lydsignaler, nederst seismiske utslag.

    FOTO: NORSAR

Meteoritt slo ned i Norge

Ildkulen suste over himmelen og traff bakken med en intenst drønn som ristet hus og vekket folk.

Sprengkraften til meteoritten kan ha vært like stor som ved Hiroshima-bomben.

Natt til onsdag klokken 02.05 kunne de som bor i nordlige deler av Troms og vestlige deler av Finnmark observere en ekstrem ildkule som reiste over himmelen på noen sekunder.

Noen få minutter etter var det mulig å høre et drønn. NORSAR registrerte en kraftig lyd klokken 02.13.25 på sin stasjon i Karasjok.

Vitne til meteoritten

Bonden Peter Bruvold var ute på gården sin på Lyngseidet fordi hesten Virika skulle føde sitt første føll.

- Jeg så et kraftig lysglimt på himmelen, så ble det et lys som hadde et haleheng med røyk, sier Bruvold til Aftenposten.no.

Etter å ha tatt bilde fortsatte Bruvold å stelle med dyrene, før han hørte en enormt drønn.

- Syv minutter etter hørte jeg drønnet. Det hørtes ut som når du sprenger en solid ladning med dynamitt en kilometer unna. Vi følte det på kroppen selv om det ikke satt i jorda, sier Bruvold.

Hus ristet

Astronomene gleder seg over fenomenet.

- Det var rystelser i bakken, et hus ristet og en gardin ble blåst inn i huset, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Aftenposten.no.

Han forteller at meteoritten kunne sees i et område på flere hundre kilometer til tross for at det er midnattsol i området nå.

NORSAR registrerte et kraftig lydfenomen på sin målestasjon i Karasjok. De registrerte også seismiske forstyrrelser, som er de samme signalene som registreres ved et jordskjelv.

Meteoritten skal ha truffet fjellsiden i Reisadalen i Nord-Troms.

Eksepsjonelt

- Dette er helt eksepsjonelt. Jeg kan ikke forestille meg at vi har hatt et så voldsomt meteorittnedslag i Norge i moderne tid. Hvis meteoritten er så stor som det kan virke kan vi sammenligne dette med Hiroshima-bomben. Meteoritten er så klart ikke radioaktiv, men i sprengkraft kan vi kanskje sammenligne den med bomben, sier Røed Ødegaard.

I Nordreisa gikk det til og med et steinras etter nedslaget.

- Vi er ikke bombesikre på at raset har noe med nedslaget å gjøre, men det skal vi prøve å finne ut av.

Knut Jørgen Røed Ødegaard tror at meteoritten er en enorm stein.

Ny rekord?

- Rekorden vår er Alta-meteoritten som slo ned i 1904. Den var 90 kilo, men vi tror at meteoritten som slo ned natt til onsdag er atskillig større.

Røed Ødegaard oppfordrer alle som har observert objektet eller noe som kan stamme fra steinen til å melde fra til Astrofysisk institutt.

I Norge er det hittil funnet 13 meteoritter. De hittil siste ble funnet i Gloppen kommune i Nordfjord i 2001.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Viten

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no

METEORITTER

Meteorsteiner kommer inn i Jordens atmosfære med enorm hastighet, gjerne rundt eller over 100 000 km/t. Steinene har svært stor bevegelsesenergi og blir kraftig oppvarmet av luftmotstanden på sin ferd gjennom atmosfæren. Overflaten kommer gjerne opp i 5000 grader og fordamper. Dette forårsaker lysfenomenet vi kjenner som en meteor sett fra bakken. Små partikler brenner helt opp, men jo større de er jo lenger ned klarer de å trenge og jo sterkere lyser de. Dersom partiklene er så store at de lyser minst 100 ganger sterkere enn fullmånen, kan de overleve ned til bakken slik at vi kan finne dem som meteoritter. Kilde: astronomi.no

Flere bilder

Peter Bruvold ble vitne til meteoritten natt til onsdag. FOTO: PETER BRUVOLD