Norske forskere deltar

Et 20-tall norske forskere og ingeniører er involvert i "Rosetta", som er et av Europas mest spennende romprosjekter.

- Prosjektet er unikt på flere måter og en stor utfordring å være med på, sier professor Kaare Aksnes ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.Sammen med doktorgradsstudentene Øystein Olsen og Erik Mysen har han utarbeidet baneberegninger for ferden og skal følge kometen og bestemme posisjon og hastighet underveis. I tillegg skal de finne ut mest mulig om kometens gravitasjon før romsonden er fremme i 2014.- Det er første gangen man skal prøve å lande en romsonde på overflaten av en komet. Går det bra, vil man kunne følge ferden inn mot Solen. Dermed vil forskerne kunne studere forandringene i kometen og dens avgassinger, forklarer professoren.Selv om han blir pensjonist før "Rosetta" når sitt mål, vil han følge romsonden så lenge han kan. - Det er et fantastisk spennende prosjekt, smiler Aksnes. Hans yngre kolleger nikker: - Vi får et godt innblikk i både europeisk og amerikansk kometforskning og knytter viktige kontakter i disse miljøene.De tre nordmennene er, sammen med forskere fra flere europeiske land, med i ett av "Rosetta" 11 instrumenter. "Philae" har ni.Ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo er professor II Svein Erik Hamran med i et europeisk team som skal bruke tomografi for å studere kometkjernen. - Radiobølger skal sendes rett gjennom kometen. Det kan gi unike data om kjernen!Også på ingeniørsiden deltar Norge: Kongsberg Defence &Aerospace har levert mekanismen og elektronikken som roterer de store solcellepanelene på moderfartøyet "Rosetta". Disse gir strøm til instrumentene om bord. Det Norske Veritas har bidratt til at pålitelighet og sikkerhet ble ivaretatt under konstruksjon og bygging av det cirka tre tonn tunge og tre meter høye romfartøyet "Rosetta".
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Viten

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no