• Bildet er en kombinasjon av omservasjoner fra teleskoper som operererer i henholdsvis ultrafiolett, synlig og røntgenstråle-spektrene.

    FOTO: NASA

Snakk om kjempesmell...

Dette er et bilde av det voldsomste som finnes i vårt univers.

Bildet er tatt av NASAs romteleskop Fermi, og viser et såkalt gammaglimt.

Og det er ikke et hvilket som helst nyttårsfyrverkeri vi snakker om her - dette gammaglimtet er det mest ekstreme som til nå er observert, skriver nettstedet Astronomi.no, og det er Fermis første observasjon av et slikt fenomen.

Gammaglimt oppstår når supermassive stjerner går tom for fusjonsbrensel. Da kollapser stjernen og blir til et sort hull.

Her kan du lese om hva som skjer når småstjerner som Solen går tom for brensel.

Jetstråler

Det er i denne prosessen gammaglimtene oppstår – samtidig som stjernen kollapser, slynges det kraftige jetstråler av materie ut i rommet, og hastigheten nærmer seg lysets.

Disse jetstrålene er det vi kan observere som gammaglimt, dersom strålene er rettet mot oss.

Gammaglimtet på bildet ble observert 15. september i fjor, og kilden er i stjernebildet Carina – Kjølen.

Langt unna

Fermis instrumenter obseverte at energimengden økte fra 3.000 ganger den til synlig lys, til hele fem milliarder ganger mer.

Vi kan prise oss lykkelige for at denne eksplosjonen skjedde et stykke unna oss – faktisk hele 12.2 milliarder lysår unna, ifølge beregninger fra astronomer ved Max Planck-instituttet i Tyskland.

Dette betyr at selve eksplosjonen må ha skjedd rundt 1,5 millarder etter at universet oppsto.

Da astronomene hadde skaffet seg en ide om hvor langt unna strålekilden befinner seg, kunne de også regne seg frem til at dette gammaglimtet var 9.000 ganger sterkere en det som kommer fra en vanlig supernova.

Astronomene fant ut at inne i jetstrålene må gassen ha beveget seg med 99,9999 prosent av lyshastigheten, ifølge Astronomi.no.

Gammaglimtets voldsomme krefter og hastigheter gjør det til det mest ekstreme gammaglimtet som er observert hittil.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Viten

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no