Solen blir sterkere

Solens aktivitet kan øke inntil 50 prosent de kommende årene. Dette kan gi mer stråling, slå ut satellitter, påvirke kommunikasjon, navigasjon og kraftnettet.

Solen er inne i en relativt rolig periode nå, men vil bli mer aktiv sent i 2007 eller tidlig i 2008.Nye studier tyder nå på at den neste 11-årige solsyklusen vil bli 30-50 prosent sterkere enn den vi nå er inne i.- Slike forhåndsprognoser er et stort gjennombrudd for solforskerne og kan gi verdifulle forhåndsvarsler om aktiviteten på Solen mange år frem i tiden. Dette kan sammenlignes med å varsle kommende orkansesonger nøyaktig.- Det som nå gjenstår, er å kunne varsle kraftige eksplosjoner dager eller timer på forhånd, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Kan ramme romfarere.

Den heftigere solsyklusen som er i vente, har stor betydning for teknologiske systemer som påvirkes av høy solaktivitet og gir kraftige solstormer.- Det gjelder navigasjons- og kommunikasjonssystemer, satellitter, kraftnett og geologiske undersøkelser. Romfarere kan bli utsatt for strålingsskader, og varsler om økt solaktivitet vil være viktige under planlegging av fremtidige bemannede ferder til Månen og Mars, fremholder seniorrådgiveren, som understreker at denne UV-strålingen ikke vil nå ned til bakken og skade mennesker her. Den amerikanske romorganisasjonen NASA har allerede i gang forskning som vurderer strålingsfaren for romfarere.Solens aktivitet varierer med en 11-årssyklus der antall solflekker, solstormer og energiutstråling går fra lavt til høyt nivå. Kraftige eksplosjoner og store mengder gass som slynges ut har sitt utspring i ustabile magnetfelter som er dannet dypt nede under Solens overflate. Hvis man ønsker å forstå Solens syklus, er det avgjørende å studere Solens indre. Hvordan magnetfelt blir til og hvordan varm gass strømmer.

Følsom elektronikk.

Den sterkeste solsyklusen i moderne tid var i slutten av 1950-tallet. Den gangen var det få satellitter og lite teknologi på Jorden som ble påvirket. Med dagens rivende utvikling på den teknologiske siden og med det store antall satellitter som sendes ut i rommet de neste ti årene, vil kraftig solaktivitet kunne gi store problemer.- Varsling og forståelse av romvær vil derfor bli enda viktigere ved neste solmaksimum. Da er samfunnet vårt enda mer avhengig av følsom elektronikk og enda flere daglige tjenester avhengige av sårbare satellitter, fremholder Pål Brekke.

Les også:

Les også

Siste fra Viten

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Om Aftenposten Viten

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Vil du bli Viten-forfatter? Vi søker forskere og akademikere innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskapsstoff.

Kontakt mina@aftenposten.no