Fyllingsdalen (BT): Han ser fortsatt ut som en fotballspiller. Høyreist. Topptrent. Men giganttalentet Kevin Duré kan aldri spille fotball igjen.

– Til og med når jeg går i nedoverbakker gjør det vondt. Jeg klarer ikke løpe. Sliter med å jogge og har ikke sjans hvis det går litt nedover.

Kevin Duré er i barndommens ballbinge i Fyllingsdalen. Det ligger en plastball der, med Spiderman-design.

– Det er to år siden jeg rørte en ball, sier Duré.

BARNDOMMENS BINGE: I denne ballbingen ved Oasen i Fyllingsdalen tilbrakte Kevin Duré utallige timer i barndommen. Den dag i dag bor han like i nærheten, men nå er yrket rørleggerlærling, ikke fotballproff. Han kan trikse litt med en plastball, men greier blant annet ikke å løpe.
Ørjan Deisz

Kometkarrieren

Spol enda flere år tilbake. Da Duré var 16 debuterte han i 1. divisjon for Løv-Ham. Da han var 17 startet han kamper, da han var 18 spilte han fast og ble hentet av Fredrikstad i eliteserien. Han spilte fast der også, fra starten av.

– Det føles fjernt nå, sier Duré.

Avsnittet over virker som en sammenhengende suksesshistorie, men Duré hadde møtt motgang nok for en hel karriere allerede før overgangen til Fredrikstad.

– Det begynte da jeg var 15, sier Duré, og forteller om problemer med det høyre kneet.

– Jeg ble operert, først en gang, men det måtte gjøres en gang til.

Akkurat det høyre kneet har det gått fint med. Den dag i dag, til og med. To operasjoner har vært nok. Men det finnes flere kroppsdeler.

Sa nei til Brann

Hvor god var han? TV 2s overskrift om 18 år gamle Duré, er talende: «Takket nei til Brann - aktuell for Rosenborg.

For Duré var altså god nok til at Brann ville ha ham. Duré trente med dem, spilte en treningskamp, Brann ønsket å hente både ham og Fredrik Haugen. De to Løv-Ham-guttene ble ofte nevnt i samme slengen sommeren 2010. Softball - Branns supporterinvestorer - skaffet penger til begge.

– Kevin var veldig god. Når han var på laget følte du at du kom til å vinne uansett. Han var en sånn type vinnerskalle, det mentale han hadde som spiller var fantastisk. Ferdighetene hans var bra, men viljen var helt spesiell. Den var det ikke mange som hadde, sier Haugen om Duré i dag.

I BRANN-DRAKT: Kevin Duré (til v.) spilte Branns treningskamp mot Leeds i 2010. Supporterinvestorene Softball hadde penger klare til at Brann kunne kjøpe Duré samtidig med Fredrik Haugen, men Duré takket nei og siden ble det ingenting av en overgang til Bergens beste lag.
Rune Nielsen

Frykt for lite spilletid stoppet Duré fra å velge Brann. Han ble i Løv-Ham, som var gode da. Og tiden var jo uansett på midtstopperens side, han skulle ha 15 år igjen av karrieren. Minst.

– Det var mye oppmerksomhet på den tiden, sier han.

Også fra tyske storklubber. Werder Bremen og Freiburg hadde ham på besøk.

Den verste skaden

Fredrikstad vant kampen om Duré. De fikk ikke glede av ham som tenkt. Høsten 2011 reddet østfoldingene plassen med Duré i forsvar. Den neste sesongen skulle bli hans beste.

– De første seks kampene startet jeg. I den sjette kampen røk jeg korsbåndet.

Duré forteller om episoden. «Hadde jeg bare lagt meg», sier han. Hadde han bare. Det var en uventet skuldertakling. Helt fair, ikke ufin. Men Duré ville stå på beina, foten sto igjen i gresset og ble vridd på en gal, gal måte.

– Vi valgte å ikke operere med en gang. Jeg skulle prøve å trene meg opp igjen, men noen måneder senere var det ikke til å komme utenom.

Når Duré ramser opp operasjonene han har vært gjennom, er det nesten vanskelig å henge med.

– Korsbåndoperasjon. Menisken, to ganger. Og en operasjon til. Seks til sammen, sier han uten å gjenta de to første i kneet.

Gang på gang kjempet han seg tilbake. Etter korsbåndskaden var hver kamp smertefull, han måtte ises ned når han var ferdig å spille. Likevel fortsatte han.

TIDLIG MODEN: Kevin Duré spilte 1. divisjon som 16-åring og fast i eliteserien som 18-åring. Nå er han 23, og fotballen føles som en fjern fortid for ham. - Jeg er så misunnelig på dem som kan spille uten skader, sier Duré.
Ørjan Deisz

Kollapset på landslagstur

Halvannet år etter at «korsbåndet, menisken og alt mulig røk» - som han sier - ble Duré tatt ut på Norges U21-landslag.

En kjempeopptur. Fulgt av enda en nedtur.

– Da jeg først ble tatt ut der, kollapset jeg på banen. Besvimte. Det ble tatt noen tester og det viste seg at jeg hadde cøliaki, forteller Duré.

Landslagssamlingen i Israel ble avsluttet tidlig for hans del. Cøliakien lever han fint med i dag, det har hjulpet å vite om den.

Den siste smellen

Kevin Duré ga ikke opp, men skadene bremset ham. Det var et fall å starte 2015-sesongen i 1. divisjon med Åsane. Men en seier å være skadefri.

– Så røk jeg menisken i første seriekamp.

Slutt. Punktum. Et av Hordalands mest lovende fotballtalenter i moderne tid forsto at han måtte legge opp. For godt.

– Det var over da. Jeg prøvde selvfølgelig å komme tilbake, men det gikk ikke. Noe var det hele tiden. Vondt uansett, sier Duré.

I august i fjor ble han operert på ny. Det virker så fjernt nå. Landslagsspill, eliteseriefotball. For ham er det blitt umulig, utenkelig.

Liker ikke å se fotball lenger

– Jeg liker ikke å se fotball nå. Klarer i hvert fall ikke å gå for å se lokalfotball, eller være på en stadion. Det må eventuelt være foran fjernsynet.

Kevin Duré elsket sporten sin. I den slitte ballbingen nær kjøpesenteret Oasen, herjet han når han hadde muligheten som barn. Han kom langt. Lenger enn de fleste. Men etter at han ble tvunget til å slutte med det han elsket...

– Du liker ikke å se fotball fordi det gir mange tanker om hva som kunne vært?

– Ja. Og fordi jeg er så misunnelig. Misunnelig på alle som kan spille uten skader.

24-åringen ser i bakken.

– Fotball var det beste jeg visste. Jeg jobbet for å bli fotballspiller hele livet, det ble jobben min, og den ble plutselig tatt fra meg. Tenk deg å ta mastergrad, for så å bli rammet av noe som gjør at du aldri kan jobbe med faget ditt igjen. Det er tungt.

Livet uten fotball

Selv satte Duré alt av utdanning til side for fotballen.

– Jeg visste jeg kunne nå langt hvis jeg ble frisk. Derfor fortsatte jeg å satse, selv om jeg f... meg ble smadret hver gang jeg kom tilbake fra en skade. Det kom et nytt problem, jeg spilte fire-fem kamper, så var det ny operasjon.

Kevin Duré fikk tre U21-kamper for Norge. 13 kamper i eliteserien.

– Hvordan er livet uten fotball?

– Det er blitt en vane nå. Jeg er rørleggerlærling. Det er egentlig greit, det, men jeg hadde jo foretrukket å være fotballspiller.

Han er stjernestopperen Bergen aldri fikk, supertalentet Norge aldri fikk ordentlig glede av. Selv sier Duré det enkelt. Han «kunne nådd et stykke».

– Jeg er ganske sikker på at jeg hadde klart å komme ut av Norge. Mange av dem jeg var ganske mye bedre enn på U-landslag, har nå debutert på A-landslag.