(Tennfjords vinanbefalinger finner du lenger ned i saken)

Ja, det er sant at jeg gråt da familien dro hjem fra Frankrike. Jeg syntes det var noe skikkelig dritt å lande på Gardermoen og bli påminnet om at nordmenn flest hverken hilser, smiler eller klarer å stå i kø. Nedturen fortsatte de kommende dagene. Avisoverskrifter om sommeren som forsvant. Brødhyllen på Kiwi. Gateselgerne. Pappkartongene. Hvitostene som ikke smaker noen ting.

— Oslo, sa jeg resignert til mannen min.

— Hvor er sjarmen? Hva er egentlig vitsen?

Så, en dag fant jeg det. Leiligheten vi har flyttet inn i, kom med ripsbusker og solbær. Sånt har jeg aldri drevet med før, men heldigvis klarer naturen seg fint uten min bistand. Helt i det stille er greinene blitt tunge med perlerader av tindrende røde rips. Den overraskende syrligheten som får hele ansiktet til å trekke seg sammen i en spiss. Lubne solbær som har en annen vekt og sødme på tungen. Små barnehender som graver frem markjordbær fra veikanten. Stikkete stikkelsbær. Blodige blåbær.

Du kjenner igjen bærlukten.

Og hva er det jeg driver med hele året? Jeg forsøker å forklare deg hva de beste vinene lukter og smaker. Sånn smaker de! Akkurat denne duften av rips kan du gjenkjenne i de bleke vinene fra Burgund i Frankrike. Når du kjenner aromaen av en Sauvignon Blanc-vin fra New Zealand stige opp av glasset, så er det den samme duften som av solbærene. Tror du meg ikke? Ta et solbærblad og gni det mellom fingrene. Snus. Kjenner du? Stikkelsbær, der har du fellesfaktoren i mange av hvit­vinene som dannet stemningen fra sommeren som var. Frappato er ikke en fancy­ kaffe­ fra Starbucks, men en rød drue fra ­Italia. Den gir viner som renner over av smaken av jordbær. Og jeg har vridd hodet mitt for å finne ordene til deg. Vi kan jo gjøre­ det så mye enklere.

Gå. Ut. Nå.

Ikke bare hell nedpå bærene. Smak dem. Knask. Smatt og vreng dem. Kjenner du hvordan skallet smaker annerledes for seg selv enn med bærkjøttet? Knasker du frøene, kjenner du den samme tørrheten og snerpen du ofte sitter igjen med etter en slurk rødvin.

Alt er gjenkjennelse. Å bli en bedre vinsmaker handler egentlig bare om en eneste ting - gjenkjennelse. På skolen lærer vi å gjenkjenne bær og frukt. Videre gjenkjenner­ vi krydder. Urter. Eik. Alder. Druestiler. Regioner. Mineralitet. Oppdagelsesreisen varer kan hende et helt liv. Men den starter her. Akkurat her. Barbent i din egen hage. Med blåbær i munnvikene under furutak i skogen. I grønnsaksdisken på nærbutikken.

— Savner du å reise, spurte en av de nye naboene. Hun har eple- og plommetrær som nesten kneler under sin egen frodighet.

— Nja. Jeg tror det blir fint å bare være her, svarte jeg.

Ingvild Tennfjords vinanbefalinger:

Judeka Vittoria Frappato, Italia<p>Karakter: 5 </p><p>Pris: 161, 90 kr.<p> Varenr. 1412501. Bestilling, inne på 104 pol.</i>Judeka har akkurat falt ut av basis-sortimentet. Veldig synd, for denne rødvinen er et eneste langt publikumsfrieri med sin saftige, leskende smak. Frappato er druen jeg nevnte som dufter ganske intenst av bær. En perle fra Sicilia som danner en perfekt bro mellom bærene på kjøkkenet ditt til vinen i glasset.
Rodez Ambonnay Blanc de Noirs Brut, Frankrike<i>Karakter: 5</i><i>Pris: 415 kr. </i><i>Varenr. 2072601. Bestilling, inne på 10 pol.</i>Endelig et påskudd til å drikke champagne! Syrlige epler er en duft vi ofte finner i de beste musserende vinene. Og denne lukter veldig «eplete». I stedet for bare aroma av røde epler, får du liksom en hel vifte av epledufter. Skallet, kjernen, skrotten. Svært konsentrert i smaken. Til aperitiff, men kan også bære tyngre matretter, som and.
Squealing Pig Marlborough Sauvignon Blanc, New Zealand<p><i>Karakter: 4</p> </i><i><p>Pris: 124,90 kr.</p> </i><i><p>Varenr. 9721301. Basis, polkat. 3</i></p>Har du gnidd solbærbladene mellom fingrene? Fint. Da snuser du på denne vinen. Kjenner du hvordan duften stiger opp og ut av glasset? Ikke bli skremt av at vinen kommer i en lettere PET-flaske. Rimelig og sjarmerende hvitvin til siste smaken av sommer.
Squealing Pig Central Otago Pinot Gris, New Zealand<i>Karakter: 5</i><i>Pris: 150 kr. </i><i>Varenr. 1952201. Basis, polkat. 6</i>Den hylende grisungen har fått en storebror. Denne hvitvinen er laget på druen Pinot gris, til glede for alle som liker ordspill. Dufter akkurat som Steinerskolens julemarked; honning, bivoks og røde epler med noe grønt i avslutningen. En perfekt vin å øve seg på. Til fisk og skalldyr.
Logan Pinot Noir, Australia<i>Katakter: 5</i><i>Pris: 178,80 kr. </i><i>Varenr. 5229401. Basis, polkat. 5</i>De bleke Pinot Noir-vinene fra Burgund begynner å bli smertefullt dyre. Heldigvis kommer det stadig flere gode kjøp fra andre steder i verden. Denne smaker sursøte kirsebær. Som en nordisk sommer. Frisk. Transparent. Tander. Perfekt til lette matretter samt kylling.
Schiefer Blaufränkisch Eisenberg, Østerrike<i>Karakter: 6</i><i>Pris: 151,20 kr. </i><i>Varenr. 2109701. Basis, polkat. 5</i>Enda en drue du sikkert aldri har hørt om. Men vi skal holde oss til de lette rødvinene som best oversetter bærene og frukten vi høster her. Denne smaker mørke plommer og juice og rock’n roll. Saftig og leskende, med akkurat passe motstand og fine detaljer å snuse på.