• Se anbefalingen av de seks vinene du trenger til julematen lenger ned i saken
ingvild tennfjord.png

Jeg har aldri mottatt så mange mail etter en vinspalte som da jeg laget en julehandleliste i fjor. Forresten, det er løgn. Da jeg feilstavet ordet fasan på engelsk, fikk jeg enda flere. Men bortsett fra den fadesen har responsen aldri vært større. Jeg trodde lenge det bare var jeg som savnet en skikkelig enkel løsning før jul. Jeg tok feil.

Mannen min er lærer og opplever stadig at elevene i møtet med et overveldende pensum kjenner trangen til å ta en snarvei. Overraskende nok kjenner de ikke umiddelbart lidenskapelig lyst til å trenge inn i Pytagoras. De vil bare ha fasiten. Jammen, bare gi meg svaret, sier de. Og vi voksne himler med øynene og snakker om kunnskapstørst som er slukket. Men jeg må ærlig innrømme at jeg nå, rett før jul, kjenner på samme følelsen. Nettaviser og TV-sendinger flommer over av velmenende råd om drikke til julemat. Ingen jul uten akevitt, sier de. Ingen alkohol overhodet, sier andre. Prøv noe helt nytt, sier den tredje. Go crazy. Hvorfor ikke prøve halvgjæret eplesaft gravd ned i en krukke fra Hedmarken? Hvorfor ikke snu tradisjonene på hodet og teste rødbetsaft til ribben?

Fordi vi har bare denne ene kvelden. Fordi øyeblikkene i julen ofte er så skjøre at de færreste har råd til å sjanse for mye. Vi vil bare ha de deilige smakene. De perfekte vinene til et øyeblikk vi håper blir fredfylt. Sånn. Her har du løsningen, uten noe fjas. Disse seks vinene er alt du trenger til julemat og vennetreff, boblende øyeblikk og stille stunder. Ta med listen på polet nå, mens hyllene fremdeles er fulle og det store julerushet ennå ikke har satt inn.

Først trenger du bobler. Ingen feiring uten korker som smeller og smaker som setter stemningen. Du trenger to ulike — billige bobler til aperitiff, kos og fest. Dyrere bobler til høytid, som også vil smyge seg perfekt rundt and eller pinnekjøtt. Du vet det er sant hva de sier - er du i tvil om hvilken drikke du skal servere til maten, velg champagne. Er ikke det en deilig tommelfingerregel? Videre trenger vi en fruktig, lett rødvin. Den kan du skjenke i glassene hvis du får uventet besøk eller du klarer å presse inn et etterlengtet treff med venner. Den passer også utmerket til juletorsk.

Så trenger vi en hvitvin. Den må være frisk. Delikat. Et glass av denne vil gå perfekt som lett aperitiff, fiskeretter og ribbe. Trikset er å finne viner som har flere bruksområder. I tillegg trenger du en kraftig rødvin, som har fylde og sødme. Spiser du and med søtt tilbehør, som svisker og epler, må den følges av rødvin som også har den søte klangen i seg. Sist, men ikke minst, trenger du en hetvin. Et ørlite glass til desserter, meditasjon og sangen fra Sølvguttene som fyller stuen.

Og du? Husk at to glass holder. Ingenting får julefred til å gå i knas som for mye alkohol. Små tindrende barneøyne trenger å møte klare, vennlige voksenblikk. Du blir raskere påvirket enn du tror. Det er nå juleminnene skapes. Og de varer et helt liv.

Ingvild Tennfjords vinanbefalinger:

CremantDeBourgogneNETT.jpg

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut Pris: 159,90 kr.

Karakter: 6

Varenr. 9099801. Basis, polkat. 1

Rimelige bobler inne på absolutt alle pol. Og knallgod! Dufter av bringebær og jord, og den bærsmaken bærer gjennom hele munnhulen og ned i svelget. Fine, tette bobler som danner en liten skumpute på tungen. Nyt!

Brut-VintageNETT.jpg

Pol Roger 2006 Pris: 479 kr.

Karakter: 6

Varenr. 256101. Basis, polkat. 6

Det finnes ballerina-champagner. Denne har et fast håndtrykk. Det er akkurat hva vi trenger av bobler til fet mat som and, pinnekjøtt eller ribbe. Dufter av epler og litt kaffebønner og toast uten at den blir tung. God pris for årgangs-champagne. Et svært godt kjøp!

MEYER_NETT.jpg

Meyer Heuchelheimer Weisser Burgunder Trocken Pris: 149 kr.

Karakter: 5

Varenr. 2174701. Basis, polkat. 6

Ekstremt lettdrikkelig hvitvin med en litt smålubben, deilig kropp. Lang ettersmak av gul, moden frukt og sitron. Vil smyge seg perfekt rundt ribbe fordi den har en prikkende friskhet som løfter fet mat. Også perfekt til aperitiff eller peiskos.

Schiefer_NETT.jpg

Schiefer Blaufränkish Eisenberg Pris: 155 kr.

Karakter: 6

Varenr. 2109701. Basis, polkat. 5

Blaufra-hvaforno? Bare stol på meg. Ukjent drue for de fleste, men dette er den perfekte vinen til juletorsk og vennetreff. Den er transparent og lett i kroppen, men har likevel en deilig smak av bær og svart pepper i svelget. Lite snerp, som ellers ville kræsjet med fisken. Deilig å skjenke til venner som stikker innom.

ChateauLaNertheNETT.jpg

Chateau La Nerthe 2009 Pris: 299, 90 kr.

Karakter: 6

Varenr. 110110. Basis, polkat. 5

Fyldig, fløyelstung rødvin som drypper av mørke bær, tørket frukt og litt mørk sjokolade. Nok snerp til å møte kraftfull mat på tallerkenen. Tørr vin som likevel bærer et ekko av sødme i seg. Det trenger du til rødkål, bakte epler, fyldig saus og fett kjøtt.

Spark av deg skoene, og la tærne krølle seg i lykke.

niepoort_NETT.jpg

Niepoort Tawny 10 years old Pris: 179,90 kr.

Karakter: 6

Varenr. 1392102. Basis, polkat. 5

Mens det lyser i stille grender, kan du sitte inne og snuse på denne. Mange lag duft. Dadler og valnøtter, treverk og gamle minner. Fyldig smak, blek mursteinsfarge og sinnssykt god til pepperkaker, Stilton-ost, nøtter og julekaker. Høytid på flaske. Kjøp!