• Kjøkkenveien er en fast spalte i A-magasinet

Dyrker bylivet

Helene Gallis (38) er forfatter av Dyrk byen! Håndbok for urbane bønder og leder i organisasjonen MAJOBO – Mat og jord der du bor. Hun kjøpte leiligheten på Grønland for å få balkongen høyt oppe. Den har sol. Selve leiligheten er på litt over 40 m2.

— Jeg prioriterer å bo sentralt. Det blir en livsstil som dyrker byen på mange måter. Jeg utnytter byens arealer til å oppfylle andre behov. Jeg kan møte venninner på kafé, ha møter på kulturhuset og dyrke planter på balkongen, i tillegg til felles dyrkeprosjekter i byen.

Alle slags bønner

— Årets dyrkeprosjekt på balkongen er bønner. Mange slags bønner. I fjor hadde fikk så mange tomater at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av dem.

I fjor ble det så mange tomater på denne balkongen at Helene Gallis slet med å bruke opp alle. I år tester hun ut bønner i alle varianter.
Signe Dons

Grønland

— Det var det eneste alternativet etter mange år i utlandet. Det er ingen andre steder i Oslo jeg kan bo. Her får man en blanding av verden og Norge som tiltaler meg veldig, med mye mer liv gatelangs enn andre steder i byen. Jeg møter alltid venner og kjente. Min egen landsby!

Skiftet jobbfokus

— Fra globalt til lokalt. Jeg har jobbet med miljø og bærekraft internasjonalt i mange år, men ble lei av å skrive rapporter som skulle samle støv. Isteden ville jeg snu på det. Nå jobber jeg lokalt. Der kan man utgjøre en forskjell.

Trangt kjøkken

— Det er for trangt her. Med lite oppbevaringsplass. Jeg bor her på grunn av balkongen. Den har masse sol fra mars til oktober. Så får en finne seg i litt annet. Så ryddig som dette har jeg ikke hatt kjøkkenet siden jeg flyttet inn.

Kjapt og enkelt i matveien

— Gjerne med få ingredienser. Jeg slenger sammen en suppe av et blomkålhode, litt kokosmelk og noe krydder. Godt og sunt. Men jeg lengter tilbake til tiden da jeg delte leilighet med en italiensk kamerat. Han brukte gjerne fem timer på tomatsausen. Det har ikke jeg tid til.

Nordmenn må lære mat og dyrking

— Sør i Europa kan alle lage mat fra bunnen. Her i Norge tilhører vi en generasjon som har fått lite kunnskap overlevert av foreldrene. De lærte mye av sine foreldre igjen, mens vi vokste opp midt i TORO-revolusjonen.

Lever på spansk tid fortsatt

— Etter mange år i Barcelona. Jeg spiser på andre tider enn vanlige folk. Gjerne middag 22 om kvelden. Jeg er også kronisk forsinket.