Ett år var det Hel ved . Så ble det strikking. I år står @Flettemamma bak bokhøstens store vinner blant nye sakprosautgivelser, en praktisk bok om fletting.Bente-Helen Schei har som @Flettemamma over 85.000 følgere på Instagram. Boken hennes, Fletteboka , er ute i femte opplag og 40.000 eksemplarer. Men forfatteren tror suksessen i bunn og grunn skyldes noe helt annet enn smart bruk av sosiale medier. Hun mener det handler om å få utløp for omsorg og kjærlighet i hverdagen.

Se video: Slik lager du en enkel flette til julefesten:

Flette 1: Fossefallstvist Slik lager du en enkel og søt flette til julefesten. Forfatter av Fletteboka Bente-Helen Schei viser hvordan.

Bakkontakt

For skjer det ikke noe med jentene og damene som setter seg med ryggen til henne og nakken lett fremoverbøyd? Skuldrene senker seg, kroppen mykner, ansiktstrekkene blir litt mildere. Schei opplever gang på gang, både selv og gjennom flettekurs for andre, hvordan mennesker mørner litt mellom hendene på den som fletter.

— Det ligger mye omsorg i fletting. Man er nær, men likevel ikke for nær. Det er en ufarlig måte å bli tatt litt på. Man sitter med ryggen mot den andre, og en kan gjerne være stille. Eller man kan snakke om ting som er vanskeligere å snakke om ansikt til ansikt, sier bergenseren.

Bente-Helen Schei bruker bare noen minutter på en flette når hun først er i gang. Hanna Stoltenberg fikk en pariserflette til kveldens fest.
Jan T. Espedal

Selv er hun barnevernspedagog og familieterapeut, og i full jobb med helt andre ting enn hårfrisyrer til daglig. Schei har jobbet med barn og unge i 20 år og beskriver hvordan samfunnet i dag er krevende for unge på en annen måte enn før.

Anne-Lise Alm med fletten "fossefallstvist".
Jan T. Espedal

— Å gjøre noe så ufarlig sammen som fletting, kan være godt for ungdom også. Dette er en hobby som hverken er avhengig av utstyr eller penger. I dag foregår så mye på telefoner og nettbrett. Ved fletting av hår får man en liten stund sammen. En godt voksen dame, som alltid hadde flettet ungene sine da de var små, kalte det en kjærlighetshandling. Det synes jeg er en god beskrivelse.

Dette er en hobby som hverken er avhengig av utstyr eller penger.

Har fire døtre

Flettingen var en hobby som startet da hun var hjemme i permisjon med yngstejenta Ella i fjor. Med fire døtre i alderen to til 11 år, er en solid flette praktisk for å holde håret på plass. Én dag satte hun seg fore å lære seg en ny variant, fiskebeinsfletten. Det ser vanskelig ut, men er egentlig ganske lett.

Pia Alm (14) har fått en fireflettet blomst med sølvbånd.
Jan T. Espedal

Erfaringen hvirvlet opp en kreativ raptus hos flettemammaen som nå har pågått i snart to år, der grunnteknikkene brukes til å utvikle stadig nye varianter og kreasjoner. Hver dag har døtrene sittet langs kjøkkenbenken, på rekke og rad, med frokost, lekser eller barne-TV, mens mammaen har flettet i vei.— For meg har dette vært utrolig skapende og kreativt.

På catwalken

Valentino er blant designerne som har brukt fletter på catwalken flere ganger, blant annet under visningen av årets sommerkolleksjon.
Jan T. Espedal

Ganske uforvarende har Schei også truffet på en internasjonal trend. For etter at en venninne hjalp henne i gang på billeddelingstjenesten Instagram i fjor, traff hun på et helt fellesskap av ivrige i inn— og utland.- De største har millioner av følgere. Fletting har vært stort i utlandet i flere år, men tatt av i Norge først den siste tiden, bemerker Schei.

For fletter er definitivt ingen syssel forbeholdt småjenter lenger. På moteukene i Paris og New York har flettene vært en hit i flere år allerede, etter at Alexander Wang sendte en hel rekke flettede frøkner ned catwalken i 2009. Og i USA popper såkalte «braid bars», flettebarer, opp fra New York til Los Angeles, der man kan få utført flettefrisyrer til faste priser.

Blant hjemlige eksponenter for trenden, er kronprinsesse Mette-Marit, som stadig viser seg med flettede frisyrer i offentligheten og slik påkaller motepressens oppmerksomhet internasjonalt.

Fletter som offer

Borghild Maaland (60) med en fiskebeinspariser på høyre side.
Jan T. Espedal

Noe nytt er det knapt å flette seg fin på håret. Allerede fra jernalder og middelalder ser man spor etter hårstell som sakral handling. Blant annet var det å gre håret del av ritualer rundt død og begravelse, og hele fletter kunne kappes av og brukes som offer.Langt hår har tradisjonelt symbolisert fruktbarhet og natur, kort hår det motsatte: Kontroll og disiplin. Derfor ser du gjerne soldater, munker og fanger med snauklipp. Utstillingen Hårved Nordiska Museet i Stockholm i 2012 og 2013 viste hvordan kulturelle normer stadig styrer folks frisyrer. Ut fra håret tolker vi hverandre og forventer en viss adferd, enten det er løst hår, som tradisjonelt signaliserte «løssluppenhet», eller korte frisyrer som har signalisert kustus.

— Historisk sett handler nok fletter om «ordning och reda»: Å flette det «farlige» håret, så man har det under kontroll. For i en flette er håret mer ordnet og låst enn som utslått, sier intendant Leif Wallin ved Nordiska Museet.

Dessuten, legger han til: Det er jo både fint og dekorativt med fletter!

Flettemamma Bente-Helen Schei synes fletter er like flott på gråhårede damer som på toåringen hjemme, som forlengst er blitt vant til å være mammas hårmodell.

— Hun er så vant til å bli tatt bilde av med flettene sine, at hun snudde ryggen til da jeg spurte om å ta bilde av henne her en dag. Hun er nok litt «miljøskadet», ler Schei.

Les også:

Les også:

Flette 2: Blomster Lær å lage denne elegante fletten av forfatter Bente-Helen Schei.