Italieneren Roberto Saviano har levd et anstrengende liv siden han ga ut reportasjeboken Gomorra i 2006. Den hardtslående, voldelige og sjokkerende historien om Casalesi-mafiaklanen førte til at forfatteren ble drapstruet og fikk beskyttelse (og kjeft fra Berlusconi for å være antipatriot) fra italienske myndigheter. Men det har også gjort Saviano til en bestselgende forfatter med 4 millioner solgte eksemplarer, boken er blitt til spillefilm, og nå viser HBO Nordic fiksjonsserien som også er bygget på boken.

Og for en strålende serie det er blitt. Mens The Sopranos viste den amerikanske New Jersey-mafiaen fra sitt mest sårbare, viser Gomorrah den slitsomme, triste og voldelige hverdagen til Savastano-familien utenfor Napoli. Overhodet Pietro famler i sine forsøk på å kontrollere eskalerende konflikter med rivaler, kona Imma prøver å holde jerngrep på familien og narkohandelen, den bortskjemte sønnen Genny er mer interessert i dyre joggedresser og jakten på kjæreste, og rundt dem sprer skepsisen seg fort blant mannskapet.

Serien byr på lite vold og renspikket action, noe som oppleves som befriende i en moderne serie, men den rufsete og Broen -aktige filmingen, atmosfærisk gitarmusikk og knapp dialog gjør at trusselen om vold hviler knugende over den. Marco D’Amore er gnistrende som den bestemte og innesluttede Ciro, som prøver å rådgi Genny samtidig som hans egne ambisjoner vokser, og Gomorrah vokser for hver eneste episode.

Historien har kanskje gått bort fra den kjappe, nyhetsjournalistikk-aktige tonen i boken fra 2006, men den ubehagelige og fengslende følelsen av å være på innsiden av mafiaen er fremdeles til stede.

Det er penger som gjør en mann lovlydig Don Pietro Savastano i Gomorra

Den brutale kokainindustrienDe siste årene er det kommet en rekke gode bøker om den globale kokainindustrien, blant annet svenske Kokain: drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman fra 2011. Så det er ingen overraskelse at Gomorra -forfatter Roberto Saviano tar tak i bransjen i Zero Zero Zero , vi snakker tross alt om en av verdens skitneste og mest lukrative industrier.

Italieneren forteller kokainkartellenes historie gjennom like mye fakta som personlig refleksjon, bruker gonzo-inspirert nyhetssjargong som effektivt virkemiddel og leverer en bok som vil gå rett hjem hos de millionene av lesere som slukte Gomorra .


Corleone serier.jpg

Mafiaserier fra støvellandet Corleone (2007)

Tradisjonell og god italiensk mafiaserie, minner om Corleone-klippene i Gudfaren . Én sesong på 12 episoder tilgjengelig på DVD.

Montalbano -serien, av Andrea Camilleri

Camilleri har skrevet om inspektør Montalbano siden 2002, og leverer samfunnskritisk og sterk krim fra Sicilia. Også laget som TV-serie.

Ny italiensk litteraturstil

Reportasjeboken Gomorra ble dratt frem av det italienske kollektivet Wu Ming 1 da de definerte New Italian Epic, som de mener er en passende beskrivelse for moderne italiensk litteratur.