ingvild tennfjord.png

(Tennfjords vinanbefalinger finner du lenger ned i saken) Tilbake på Oslo S. Og plutselig husker jeg hvordan det føltes å løpe gjennom den samme hallen for ett år siden. En familie og fire kofferter for sent ute til flytoget. Flyet til Milano, som holdt på å ta av uten oss. Lyden av min egen puls dunket i tinningen. Vi hadde solgt leilighet og møbler. Jeg var så stresset jeg holdt på å klikke.

— Tenk at vi turde, hvisker jeg til mannen min.

Prosjektet var dette: Vi skulle reise et år i vinland. Jeg måtte se stedene jeg skrev om. Australia og Chile. New Zealand og Argentina. Jeg trengte å forstå franskmennenes kjøkken. Se vinmarkene jeg hadde pugget. Myse mot det intense sollyset i Marlborough. Et år. Et knips. Så var det over.

Så hva har jeg lært?

At ingenting av det vi fryktet, har skjedd. Sykdom, forsvunnet bagasje, ran, lange flyturer med barn, fiendtlighet.

Verden er full av vennlighet. Verden elsker barn. Og de elsker vin.

Der vi ikke kunne språket, kunne vi i det minste møtes og kommunisere i en smak. Salami-mannen på torget forsto ikke et kvekk av mine banale italienske gloser, men vi hadde meningsfulle samtaler for det. Ostedamen i Provence snakker ikke norsk, men hun snakker chèvre.

— Og hva sier vi da, sa jeg strengt til ungene i butikken da jeg ville de skulle takke.

— Grazie, svarte fireåringen.

— Thank you, sa den store.

Det største for meg har allikevel vært dette: Å se årstidene skifte.

Lærte at franskmennene drikker vinen kaldere

For første gang i mitt liv å være et annet sted lenge nok til å kjenne at jeg var en del av det, ikke bare på gjennomreise. Da vi kom var steingulvet i Italia svalende og deilig. På slutten lå alle fire i én seng og hutret under de dynene vi kunne finne.

På torget kunne vi også smake årstidene. Råvarene skiftet. Soppen kom. De ristet kastanjer over glødende kull. I Frankrike var det motsatt. Et steinhus er iskaldt i mars. Vi levde på kjøkkenet, og ungene måtte lære seg å fyre.

Da vi dro var heten dirrende og altomfattende. Og jeg forsto hvorfor franskmennene drikker vinen sin kaldere enn jeg er vant til. Skjønte hvordan italienerne brukte den soppen i pasta, og hva som egentlig er poenget med salvie.

- Dannelse handler om å favne det du ser

Dannelse er å eie begrepene. Veien fra å bli fortalt noe, til å forstå det med kroppen. Før trodde jeg at dannelse handlet om å vite når du skulle klappe på klassiske konserter og hvilken gaffel du bruker først.

Nå tenker jeg at dannelse handler om å favne det du ser, uten frykt. Ikke kjenne seg feil. Det er det lett for i det norske vinmiljøet. Men så finnes det en verden utenfor. Og du kan bare reise dit!

For der venter vennlige mennesker som viser deg hvordan. Inviterer deg inn. Slik at det også blir ditt. Verden er stor. Verden er veldig liten. Og ett år går fortere enn du klarer å blunke.

Vinene Tennfjord fant og anbefaler etter året på reise:

<b>Greywacke Wild Sauvignon, New Zealand</b><p> Pris: 239,90 kr. <p>Karakter: 6<i></p></p>Varenr. 9477901. Basis, polkat. 6</i>Hvilke viner tar jeg med videre? Fra New Zealand er svaret enkelt. Denne hvitvinen er en ren åpenbaring. Duft av magnolia og blomster stiger opp av glasset. Kjenner du fersken og noe krydder? Et deilig lite hint av smør. Beveger seg sensuelt over tungen. Renskåret nytelse.
<b>Matetic Corralillo Pinot Noir, Chile</b><p>Pris: 207 kr.</p><p>Karakter: 6</p><p><i>Varenr. 1668901. Bestillingsutvalg.</i></p>Fra Chile er det denne rødvinen som fikk hjertet mitt til å banke hardere. Det er ikke duften av røde bær og litt jord som imponerer meg mest. Heller ikke den lange ettersmaken og syren som sprer seg ut i ganen som en sommerfugl. Det er mykheten. Den vidunderlige mykheten.
<b>Carrascal 2010, Argentina</b><p>Pris: 149,90 kr.</p><p>Karakter: 6</p><p><i>Varenr. 3240401. Basis, polkat. 3</i></p>Argentina har gitt oss et av polets beste rødvinskjøp. Carrascal er en rødvin som har begynt å få noen år på baken. Dufter av mørke bær, men også noe støv, løv og myk vanilje. En klassiker som fortjener hylleplassen til fulle, fordi den smaker dyrere enn den er. Kraft. Struktur. Smak.
<b>First Drop Fun in the sun, Australia</b><p>Pris: 169,90 kr.</p><p>Karakter: 6</p><p><i>Varenr. 2222601. Bestilling, inne på 1 pol.</i></p>Jeg elsket lekenheten i Australia. Men i Norge rynker vi på nesen av en vin med tegneserie-etikett og vittig navn. Derfor går denne perlen av en rødvin under radaren for nesten alle. Fyldig, smaksrik og vanvittig deilig rødvin til å bli glad av.
<b>La Coterie Rosé, Frankrike</b><p>Pris: 117,90 kr.</p><p>Karakter: 5</p><p><i>Varenr. 1465001. Basis, polkat. 4</i></p>Minnet fra Frankrike er alle ettermiddager med kjølig rosé på torget i den lille landsbyen. Mange var forglemmelige. Denne har en en spennende duft og smak av grapefrukt og sitrusfrukter ved siden av røde bær. Rosévin med personlighet, samtidig som den er mild og lettdrikkelig. Finnes også på boks.
<b>Fenocchio Barbera d’Alba Superiore, Italia</b><p>Pris: 152 kr.</p><p>Karakter: 5</p><p><i>Varenr. 759901. Basis, polkat. 3</i></p>When we try new, we destroy, sier Alberto Fenocchio. Det beste og verste med italienerne er tradisjonalismen. En klassisk, saftig og lettdrikkelig rødvin som smaker av kirsebær og mandel. Perfekt til italiensk mat og følelsen av at høsten snart kommer.