Christopher Williams, en ekspert på å levere uønskede rettsstevninger, har ventet i 90 minutter. Gjennom vinduet på kontoret ved en helikopterutleier på Kauai, en av Hawaiiøyene, holder han nøye øye med parkeringsplassen nedenfor.

I hånden holder han en bunke rettspapirer, klare til å bli overrakt en russisk milliardær fastlåst i en storstilt skilsmisse. Williams har et lite videokamera for å dokumentere øyeblikket.

Plutselig øyner han muligheten. Han åpner døren, spurter ned den korte trappen og over asfalten mot en konvoi av hvite SUV-er.

I en av dem sitter Dimitri Rybolovlev.

Verdens dyreste skilsmisseoppgjør

Dimitri, hvem? Svar: En styrtrik russisk gjødsel-forretningsmann, nummer 156 på Forbes’ milliardæroversikt i 2015 og eier av fotballklubben Monaco AS siden 2011. Nordmannen Tor-Kristian Karlsen jobbet som sportsdirektør og senere administrerende direktør i Monaco. Han beskriver Rybolovlev som en «fornuftig, realistisk og lynende intelligent mann».

— Han hadde ingen nykker og var ikke opptatt av å vise seg frem, sier Karlsen.

Dmitri Rybolovlev sammen med prins Albert av Monaco. Russeren ble hovedeier av den franske fotballklubben i 2011.
Claude Paris

Men Rybolovlevs rikdom skapte likevel problemer for ham. I mai 2014 var han involvert i det som på et tidspunkt ble beskrevet som «verdens dyreste skilsmisseoppgjør».Dimitri Rybolovlev og kona Elena giftet seg i 1987. Da de gikk fra hverandre over to tiår og to barnefødsler senere, gikk det på ingen måte knirkefritt for seg. Elena mente at mannen hun hadde levd så mange år sammen med gjemte bort penger hun hadde krav på etter skilsmissen. Derfor sto Christopher Williams og gjemte seg i et kontor ved en flyplass på Kauai. Han ville levere stevningen på vegne av konas advokat, David Newman.

— Til Dimitri, sa Williams mens han trev bunken med papirer gjennom et åpent vindu og ned i fanget til en av milliardærens sjåfører. Han fant blikket til Rybolovlev mens sjåføren tråkket klampen i bånn.

— Servert! ropte Williams mens han hev etter pusten.

Williams opptreden var en del av en global jakt etter eiendeler i en bitter skilsmisse. Den illustrerer hvor langt ektefeller, advokater og profesjonelle privatetterforskere må gå i jakten på velstand som er gjemt bort i utlandet i komplekse nettverk av selskaper og stiftelser.

- Skjul og begrav

Detaljene rundt skilsmissen til ekteparet Rybolovlev og mange andre er bevart i hemmelige dokumenter som ICIJ, avisen Süddeutsche Zeitung og andre medier har i sin besittelse.

De over 11 millioner dokumentene er datert fra 1977 til desember 2015. De viser hvordan Mossack Fonseca, et globalt advokatfirma med hovedsete i Panama, hjelper kundene sine med å skape internasjonale gjemmesteder. De skaffer det meste av det som finnes i gråsonene: pengeoverføringer, datoer for opprettelser av firmaer og forbindelser mellom selskaper og mennesker.

  • En uærlig ektemann er like mye svindler som Bernard Madoff, sier Martin Kenney, spesialist på å oppdage eiendeler på Jomfruøyene, som har jobbet på vegne av hustruer fra Russland, Storbritannia, Sveits og USA.

— Disse utenlandske selskapene og stiftelsene er brikker i et spill som handler om å skjule og å begrave, sier Kenney til ICIJ.

«Den siste utveien»

Elena Rybolovlevas kamp i retten dreide seg om anklagen om at hennes ektemann, nå rangert av Forbes som Russlands 14. rikeste mann, hadde brukt skatteparadis for å skyggelegge eiendom og andre typer eiendeler.

Dokumentene Williams overrakte den dagen tok for seg Rybolovlevs toppleilighet i New York City til en verdi av 88 millioner dollar, et kjøp som Elena mente brøt med dommen fra en sveitsisk domstol om å fryse midlene hans.

Likevel var det enda større skatter i spill andre steder. På Jomfruøyene hadde et skallselskap blitt brukt til å kjøpe og lagre kunstverk til en verdi av 650 millioner dollar, med hjelp fra Mossack Fonseca.

  • Kort fortalt: Slik virker skatteparadiser og postboksselskaper I flere tiår har ektefeller, stort sett rike menn, gått til Mossack Fonseca for å få hjelp til å skjule eiendelene deres fra koner som er i ferd med å bli ekskoner. Slik det fremgår av dokumentene har Mossack Fonseca gått med på dette uten å nøle.

I Thailand tilbydde advokatfirmaet å hjelpe når en mann spurte om en «siste utvei» i tilfelle kona hans noensinne skulle prøve å ta pengene hans. I Ecuador foreslo Mossack Fonseca skallselskaper overfor en kunde som trengte å skjule penger før skilsmissen. I Luxembourg spøkte ansatte og sendte blunkefjes til hverandre mens de ble enige om å hjelpe en annen mann som ønsket å «beskytte» eiendelene sine «mot de uhyggelige resultatene av en skilsmisse i horisonten».

- Som spaghetti

Dersom utenlandske tjenesteytere med viten og vilje plasserer ektemennenes eiendeler utenfor hans kones rekkevidde, kan disse bli saksøkt, ifølge ekspertene.

— Jo nærmere skilsmissen disse selskapene gjør disse grepene, jo mer sannsynlig er det at eiendelene vil bli satt til side som skilsmissesvindel, sa Sanford K. Ain, en Washington D. C-basert advokat som jobbet med et skilsmissesak så komplisert at han hadde et intrikat diagram av ektemannens bankkontoer, selskaper og stiftelser i en notatbok i skrivebordet sitt.

— Det så ut som om noen hadde kastet spaghetti på en side, sa Ain, som mente at det hadde kostet mellom to og tre millioner dollar å kartlegge alt sammen.

Michelle Young, som selv kjempet en skilsmissekamp, grunnla en organisasjon i 2014 for å hjelpe svindelutsatte ekskoner med å navigere gjennom det britiske rettssystemet.

— Det er en tøff sport, sa Young. – Hvis du ikke har midlene, er du død og begravet.

Dmitri Rybolovlevs og Elena Rybolovlevas kamp har pågått lenge. I 2014 bestemte retten i Sveits at hun skulle ha rundt 26 milliarder kroner i skilsmisseoppgjøret. Saken ble anket, og Elena fikk til slutt rundt fem milliarder kroner.

Dmitri Rybolovlev og Elena Rybolovleva ønsket ikke å kommentere ICIJs artikkel.

Aftenposten har vært i kontakt med norske advokater og dommere. De forteller at de ikke har opplevd bortgjemte penger i skatteparadiser som noe vesentlig tema i norske skilsmisseoppgjør.

Bearbeidet av Aasmund Willersrud og Robert Veiåker Johansen.

Har du lyst å lese mer om Panama Papers? Her får du oversikten og de siste sakene

Kort fortalt: Slik virker skatteparadiser og postboksselskaper Dette kan bli konsekvensene når verdier flyttes til skatteparadiser.