INGVILD TENNFJORD. Vinskribent i A-magasinet. ingvild.tennfjord@aftenposten.no

Der! Akkurat der gikk startskuddet for sommeren 2014. Kan du kjenne forventningene formelig prikke i huden? Jeg kan fremdeles minnes duften av innestengt klasserom. Høre klokken på veggen, og min indre nedtelling til at de siste dagene av skoleåret skulle bli til dager og så minutter. De meningsløse uthalingsoppgavene på slutten. Klemmene. Kosetimene. Karakterboken. Alt var bare hindre på veien. Nødvendigheter som skilte meg og verdens beste sommer noensinne.Det merkelige er at selv om jeg forlengst har sluttet på skolen, sitter jeg fremdeles med følelsen av at akkurat denne sommeren kan bli tidenes beste sommer. Glemt er regnet fra i fjor. Køene på fergeleiet. Myggen som jeg reagerer allergisk mot. Følelsen av at vi heller skulle blitt på Østlandet/Vestlandet/i Sverige/Syden. Fyll ut det som ikke passer. Sommerlengsel trenger ikke å være realistisk. Bare forventningen om at alt kan skje, er nok til å fylle meg med blaff av lykke. Og akkurat denne helgen skjer det! Ut av skolene velter hauger av unger som ikke skal sperres inne i klasserommene før i august en gang. Stimer av lærere som heller skal få seg litt sol på kroppen og et glass vin fremfor å terpe på verb og matematiske formler. Og helt ærlig — alt kan jo faktisk skje.

Enkle og sjarmerende

Mens du har pakket kofferten, har jeg smakt meg igjennom et lite hav av vin. Jeg har lett etter bokser og PET-flasker som er enkle å få med seg. Viner som smaker godt, og som er upretensiøse og sjarmerende. Jeg tror de vil bli slagere denne sommeren, nettopp fordi de er sjarmerende og imøtekommende. Til alle dere som reiser lenger, vil jeg gi dere en veldig behagelig hjemmelekse denne gangen. Selv om ingen skal behøve å tenke på lekser om sommeren, tror og håper jeg dette er kunnskap du vil nyte å ta inn.

Ukjente viner - smak dem!

Sommerklar: Vinimportør Lars Geir Rein-Helliesen har sommerutstyret klart - for både små og store.
Lars Myhren Holand

Om du skulle befinne deg i en vinproduserende region, så ta for deg! Prøv nye viner. Aldri hørt om druesorten før? Supert! Da smaker du på den. Kjører du forbi en vinbonde, stopp og be om en omvisning. Det er ufattelig mye enk­lere å forstå vindyrking, teknikk og smaksforskjeller om du bare har sett det selv. Jeg er en asfaltjente fra Bergen som tok eksamen i kultivering av vin ved hjelp av pensumbøker og YouTube. Det var først da jeg sto i vinmarken og holdt en drueklase i håndflaten at jeg virkelig integrerte kunnskapen. Teoretisk kunnskap er noe helt annet enn å ha sett det med egne øyne. Spør på turistkontoret. Google. Be om hjelp på Facebook. Kjøp en av de utallige reiseguidene som finnes. Skal du ikke så langt, sier du? Visste du ikke at Danmark har mer enn 80 vinprodusenter? De lager vin i Sverige også. Kommer du deg ned til Tyskland, er du bokstavelig talt i vinparadis. Italia, Spania, Frankrike. Skjønner du ikke hvor bra dette er? Fellesferien har akkurat startet, og absolutt alt kan skje. Hjemmelekse : Det er på tide med ditt første produsentbesøk. Send gjerne bilde til meg på Instagram! @ingvildtennfjord

Prøverommet

Vinanbefalinger

Vin1.jpg

5 Pétanque MuscatPris: 97 kr.

Varenr. 1442501. Basis, polkat. 2

Muscat har en lett gjenkjennelig og blomstrende duft. Smaker friskt av sitron og litt grapefrukt. Stadig flere viner som skal drikkes nå, kommer på lettere plastflaske, kalt PET. Det er jeg glad for. Sparer miljøet og er enkel å ta med i kofferten.

Vin2.jpg

3 Piccini Memoro RosatoPris: 109 kr.

Varenr. 1415901. Basis, polkat. 5

Rosévin på miljøvennlig og lett PET-flaske. Dufter av hvite og gule sommerblomster. Får dessverre trekk for svak konsentrasjon, men er en grei solvin. Finnes også som 2-litersboks.

Vin3.jpg

5 Pflüger Riesling TrockenPris: 399,90 kr.

Varenr. 626406. Best., inne på 6 pol.

Det finnes et hav av tysk riesling på boks. Flere har ikke særpreg over— hodet. Denne hvitvinen er frisk og syrlig, med en deilig bismak av honning og steinete mineraler. Nam!

Vin4.jpg

5 Messmer Riesling TrockenPris: 400 kr.

Varenr. 1415806. Testutvalg, polkat. 6

Jeg blir så glad når en boksvin over— rasker positivt! Jeg vet mange av dere elsker tørre hvitviner. Når den i tillegg vil gå perfekt til reker på brygga, kamskjell og andre lettere sommerretter, er vi i mål. Lang ettersmak.

Vin5.jpg

6 Signature Series Brunel Côtes du Rhône BrunelPris: 421 kr.

Varenr. 1113406. Testutvalg, polkat. 6

Feinschmeckernes pappvin. Rødvin fra den kjente Rhônedalen. Finesse og eleganse på boks. Det beste er at den også holder seg svært godt etter åpning. En liten perle du trygt kan ta med deg i sommer.

Vin6.jpg

6 Saes DãoPris: 109,90 kr.

Varenr. 598801. Basis, polkat. 4

Vanvittig god pris for en saftig rød sommervin fra Portugal. Vil passe godt til alt kjøtt du legger på grillen. Tilgjengelig på svært mange pol. Smak av sommer.