Få serier har fått så mye oppmerksomhet som Breaking Bad og Game of Thrones det siste året, mens and­re godbiter går under radaren. Justified er en slik serie. Politimann Raylan Givens er så lett på avtrekkeren at han plaffer ned en kokainboss i Miami akkurat da han skal arrestere ham. Selv påstår han at skuddene var «justified», men sjefene i Florida sender Raylan sporenstreks hjem til Harlan i Kentucky, hvor han vokste opp og nå må kjøle seg ned som marshall i hjembygden.

Justified er nå ferdig med sin femte sesong, og Raylan Givens — tilbakelent, strålende spilt av Timothy Olyphant fra Deadwood - har stått ansikt til ansikt med gamle skolekamerater, ekskjærester og sin egen far. Felles for dem alle - pappa Givens inkludert - er at de driver med lyssky aktiviteter. De dyrker marihuana, leker nynazister, driver horehus, dreper rivaler, raner banker og lager kruttsterk hjemmebrent.

Raylan Givens har sitt å stri med, men med grundig fundament fra krimmester Elmore Leonard - som skrev historiene serien er basert på - tar han det hele med knusende ro, underfundige replikker, iskald besluttsomhet og en skytefinger som får kjørt seg.

Kall det gjerne hillbilly-krim, Miami Vice på landet eller True Detective med humor; fra sesong 2 og utover er Justified det beste landsbydramaet serieverdenen har å by på. Alle sesongene er tilgjengelige på TV 2 Sumo og DVD.

--- > He pulled first. It’s justified. Raylan Givens i Justified

Elmore Leonard
Evan Agostini

Elmore Leonard er kongen av pulp

Få har påvirket moderne amerikansk krim mer enn Elmore Leonard, mannen som skrev over 50 romaner og ble filmatisert 19 ganger før han døde i fjor. Justified henter både karakterer og utvalgt handling fra to av Leonards romaner — Pronto og Riding The Rap - og novellen Fire In The Hole , men om vi skal anbefale noen bøker fra kongen av pulp fiction, drar vi frem La Brava (1983), Be Cool (1999) og Road Dogs (2009). Som en kioskromanens Hemingway skriver Leonard kjapt og dialog-drevet, karakterene defineres av prat og handling, og i likhet med størrelser som Jim Thompson og Joseph Wambaugh har Leonard et lakonisk og morsomt blikk på det superkriminelle USA han beskriver.


Tarantinos helt

Elmore Leonard var en av Quentin Tarantinos største helter. Regissøren brukte hans Rum Punch som utgangspunkt for Pulp Fiction -oppfølgeren Jackie Brown .

filmer.png

Leonard på film — tre tips Mr. Majestyk (1974)

Charles Bronson er vannmelonfarmeren Vince Majestyk som kjemper mot småskurken Bobby Kopas og den lokale mafiaen.

Get Shorty (1995)

John Travoltas store film etter comebacket med Pulp Fiction . Her spiller han lånehaien Chili Palmer som vil inn i filmbransjen.

Out of Sight (1998)

Jennifer Lopez og George Clooney i regi av Steven Soderbergh, morsom og velskrevet bankraner-noir.