Onsdag skrev A-magasinet om nordmenns trøblete forhold til hilsen og tiltale.

Ifølge språkforskerne Klara Sjo og Kristin Rygg, har vi her til lands i aldri hatt noen klare koder for hvordan vi skal hilse på fremmede.

Les saken her:

Og med klemming er det spesielt vanskelig. Hvem er det greit å klemme? Og hvordan vil vedkommende tolke det? Her er nordmenn på utrygg grunn. Derfor blir det så mange usikre møter, ifølge forskerne.

Men noen klemmer bare til.

Klemme-gimmick ble snakkis

— Det var overhodet ikke planlagt, sier Petter Nome, som fikk status som riks-klemmer da han ledet programserien Rondo på NRK tidlig på 1990-tallet.

I boken Skikk og bruk fra 2005, skriver forfatter Erik Lundesgaard like godt at Nome introduserte klemme-skikken i Norge.

— Det begynte egentlig med at Thorvald Stoltenberg var gjest. Og han er en klemmer. Etter det, tenkte jeg at jeg ikke kunne gjøre forskjell på folk. Det bare etablerte seg som en vane, sier Nome muntert.

Hans intime måte å hilse gjestene velkommen, fikk svært blandet mottagelse. Noen syntes det var klamt og påtatt, noen likte det, andre syntes det var morsomt.

- Det ble av noen også oppfattet som anti-homofobisk. Som et statement, sier Nome. Den nye «skikken» ble i alle fall en snakkis. «Klemme-Nome» ble parodiert, og deltok selv i noen av parodiene.

— Jeg visste jo at det ikke var helt vanlig. Det ble en gimmick, sier Nome.

Klemme-trøbbel på jobben

Underholdningsprogrammet gikk på NRK på fredager i perioden 1993-95. Men etterhvert gikk klemmetradisjonen litt i oppløsning, ifølge Nome selv. For slett ikke alle gjestene var komfortable med intimiteten.

— Da jeg fikk Steinar Bastesen i studio, skjønte jeg at det ble litt feil. Kroppsspråket hans utstrålte at han ikke ville like det, sier Nome.

Og det er ikke Bastesen alene om. I en mye omtalt undersøkelse fra 2011, svarte for eksempel 3 av 10 ledere at det var vanskelig å forholde seg til klemming i jobbsammenheng.

Mer enn halvparten av oss mer enn halvparten av oss (både ledere og arbeidstakere) mente klemming var upassende i møte med eksterne forretningsforbindelser.

Et klassisk kløne-klemmeforsøk har skrevet seg inn i historiebøkene: I 2007 vegret daværende statsminister Jens Stoltenberg seg tydelig for å besvare Trond Giskes klemmeforsøk under sistnevntes 40-årsfeiring.

Jens Stoltenberg og Trond Giske havnet midt i klemme-klemma under sistnevntes 40-årsfeiring.
Knut Falch, NTB Scanpix

Senere oppklarte Stoltenberg overfor media: «Da han (Giske) lente seg mot meg, ble jeg usikker på om han skulle hviske meg noe eller si velkommen, eller om han skulle gi meg en klem. Så det ble en litt sånn uklar situasjon».

De unge går foran

Hvorvidt det er mer eller mindre klemming enn før, er ikke helt lett å finne statistikk på.

Norsk Etnologisk Grankning (NEG) ved Norsk Folkemuseum sender imidlertid ved ujevne mellomrom ut såklate spørrelister til et utvalg av Norges befolkning.

I 2008 dreide spørreskjemaet seg om hilsen og tiltale, og hvordan det har utviklet seg over tid. Språkforskerne Klara Sjo og Kristin Rygg har analysert materialet. Og selv om undersøkelsen ikke er representativt, er det to tydelige trekk — om enn ikke spesielt overraskende:

Unge klemmer mer enn eldre - og de klemmer mer over kjønnsgrensene.

Men også foreldregenerasjonen synes å ha blitt mer intime.

En ung kvinne sier: «Mamma og pappa hilser på sine nære venner med klemmer. Det spiller ingen rolle om det er en mann som kommer, pappa klemmer uansett (hvis det er en god venn, altså). Jeg har litt vanskelig for å tro at pappa klemte herrekamerater for 20 år siden.»

Helt ukomplisert er det fortsatt ikke. En kvinne født i 1952, opplyser i undersøkelsen at hun har mistet et vennepar fordi hun klemte mannen i paret.

Fortsatt tryggere med kvinne-klem

I dag er Petter Nome direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Og han klemmer faktisk mindre enn før. Han sier han er blitt mer vâr for andres intimitetsgrenser.

— Jeg er mye mer tilbakeholden, og ser i større grad an hvem jeg møter. Klemming er stort sett forbeholdt folk jeg kjenner godt, eller som det er lenge siden jeg har sett. Samtidig er det jo noen kjønnkonvensjoner her. Jenter klemmer hverandre hele tiden, sier Nome, og legger til at det i 2015 fortsatt faller seg mer naturlig å klemme kvinner enn menn.

— Jeg klemmer fpor eksempel Kristin Skogen Lund en gang i blant hvis jeg møtte henne. Men kanskje ikke John Fredriksen.