Fire menn forvist til jungelen, seks kasser dynamitt, to lastebiler og en skranglete bro over en rasende elv. Det er hovedingrediensene i årets mest overraskende opplevelse på filmfronten. Eller rettere sagt: Sorcerer er opprinnelig fra 1977, og ble lenge regnet som regissør William Friedkins stormannsgale fadesefilm etter Oscar-statuett for The French Connection i 1971 og vanvittig kassasuksess med The Exorcist i 1973. Nå er denpusset opp og utgitt i en aldeles nydelig Blu-ray— og DVD-utgave og fremstår som et eksistensialistisk mesterverk av en jungelthriller.

Det mørke eventyret starter urbant i Jerusalem, Brooklyn, Paris og Veracruz, der en bankraner, en gangster, en familiesvindler og en leiemorder av ulike årsaker blir tvunget til å rømme fra hverdagen til en gjørmete, regntung oljeby i den søramerikanske jungelen. Den fattige og forlatte kvartetten får tilbud om en solid pengesum for å kjøre seks kasser nit­roglyserin til nabolandsbyen, 350 kilometer unna. Etter regnstorm, gjørme og ugjennomtrengelig jungel kommer klimakset da de skal over en bro så vindskjev at den mest actionklare Indiana Jones ville ha nektet plent å forsøke.De hater hverandre, alt er dritt og vanskelig, men de må jobbe sammen. Tenk The Great Escape møter The Wild Bunch med oljekapitalisme som bakgrunn, i jungelen. Stemningsfull filmmusikk fra Tangerine Dream tonelegger episk filming fra John M. Stephens, som gjør den grelle, farlige jungelen til en like viktig hovedrolle som Roy Scheider i hans beste rolle ved siden av Haisommer . Sammen gir de Sorcerer oppreisning og status som den kunstnerisk vellykkede oppfølgeren til allerede kanoniserte The French Connection og The Exorcist . Snakk om 70-talls-hat trick for regissør Friedkin.

Den tøffeste, mest nådeløse amerikanske filmen på lenge. Newsweek i en av de få positive anmeldelsene av Scorcerer i 1977

Kaotisk innspilling

Innspillingen av Sorcerer var preget av det kaoset som ofte oppsto når suksessrike 70-tallsregissører fikk så mye makt at de fikk viljen sin på alle fronter. Blant annet insisterte William Friedkin på at han ikke filmet detaljbilder i studio i Hollywood, så da studioet ville ha nærbilder fra dashbordet på bilene i Sorcerer , dro han tilbake til jungelen for å filme den ene, lille sekvensen. Settet til den berømte broscenen ble også bygget opp to ganger, da den første elven tørket ut mens de bygget broen og den skjulte hydraulikken under. Å filme noen andre steder enn i en faktisk vill elv var selvsagt uaktuelt.

Jungelfilmer (severdige)

filmer.jpg

Apokalypse nå (1979)Francis Ford Coppolas storverk fra Vietnamkrigen, løselig basert på Joseph Conrads Heart of Dark­ness, er en av tidenes krigsfilmer.

Romancing the Stone (1984)

Michael Douglas og Kath­leen Turner i denne overraskende suksessen fra Robert Zemeckis. Om en kiosk­romanforfatter som treffer eventyrhelten Jack T. Colton.

Betydningsfulle fans

Filmen Sorcerer var en fiasko da den kom, men hadde også sine forkjempere. Quentin Tarantino har listet filmen som en av tidenes 12 beste.